Autoilija! Maksatko sinäkin tätä lähes huomaamatonta lisämaksua? Siitä pääsee helposti eroon

Autoalalta vihreää valoa kilometriverolle 8:30
Suomen autoala näyttää vihreää valoa kilometriverolle. Uutisaamun haastattelussa 1.6.2020 Autoalan keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Valtio keräsi vuonna 2020 ajoneuvoveroa lähes 1,2 miljardia euroa.

Autoilijat maksoivat viime vuonna ajoneuvoveroja yhteensä 1,18 miljardia euroa, käy ilmi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin antamista tiedoista. Virasto tilittää verot valtiolle.

Merkittävä osa autoilijoista halusi maksaa veronsa kertamaksun sijaan useammassa erässä eli enintään neljällä eri laskulla. Useammassa erässä veronsa maksavan autoilijan on maksettava jokaisesta laskusta kolmen euron maksutapalisää.

Maksutapalisästä kertyi valtion kassaan 14 miljoonaa euroa viime vuonna, kertoo Traficom asiantuntija Antti Hänninen. Miljoonapotti on osa reilun miljardin euron ajoneuvoverokertymää. Maksutapalisän periminen perustuu ajoneuvoverolakiin.

"Viranomaisen työ lisääntyy"

Maksutapalisää on lain valmisteluissa perusteltu sen tuomilla lisäkustannuksilla. Hännisen mukaan ajoneuvoveron jakaminen useammalle laskulle aiheuttaa lisäkuluja siksi, että asiakkaat ottavat useammin yhteyttä asiakaspalveluun esimerkiksi puhelimitse ja sähköpostitse. Useampi lasku aiheuttaa enemmän yhteydenottoja.

– Viranomaisen työ lisääntyy, kun verolippuja lähetetään enemmän, hän sanoo.

Traficomissa ei ole saatavilla tietoa siitä, kuinka paljon ylimääräisistä maksueristä aiheutuu virastolle vuosittain kustannuksia.

– Maksutapalisä ja sen määrä on säädetty ajoneuvoverolakiin, emmekä voi siitä poiketa, Hänninen sanoo.

Näin maksutapalisästä pääsee eroon

Maksutapalisästä pääsee eroon, kun pyytää koko ajoneuvoveron yhdelle laskulle.

Jos asiakas haluaa maksaa useamman erän sijasta ajoneuvoveronsa kerralla, niin hänen kannattaa olla tarkkana. Traficom lähettää ajoneuvoverolaskun useammassa erässä automaattisesti vuosittain ellei asiakas pyydä asiaan muutosta ennen verokauden alkua.

Ajoneuvovero maksetaan etukäteen, mikäli asiakas hoitaa veron yhdellä laskulla. Lasku verosta lähtee verovelvolliselle heti, kun auto on hankittu.

– Kun ostan auton nyt, niin verovuosi on vuosi tästä hetkestä eteenpäin tulevaisuuteen, Hänninen havainnollistaa.

Useissa erissä maksettava ajoneuvovero suoritetaan puolestaan verovuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että laskuja tulee auton hankintahetkestä eteenpäin useita kertoja kyseisen vuoden aikana.

– Maksutapalisää on lain valmisteluissa perusteltu siten, että maksutavasta aiheutuu kustannuksia ja toinen syy on korkotappio veronsaajalle. Valtio menettää korkohyötyjä, mikäli veroa ei makseta yhdellä kerralla. Asiakas saa itse korkohyötyjä, kun maksaa veron neljässä erässä, Hänninen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat