Suomalainen toimitusjohtaja vinkkaa, miten autoilija voi säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa – vaatii vain muutaman klikkauksen

2:45
Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään.

Kuka tahansa voi säästää sievoisia summia vuodessa harrastamalla pientä kikkailua autovakuutuksensa kanssa. Tarvitset ainoastaan vähän tietoa autostasi sekä nettiyhteyden.

Auton omistajien on maksettava ajoneuvoveroa. Maksettavan veron määrä vaihtelee rajusti. Pienen, vaikkapa Renault Twingon kaltaisen bensa-auton verot ovat vuodessa vain 150 euron tietämillä. Kun polttoaine muuttuu dieseliksi ja auton koko kasvaa nousee hintakin rajusti.

Opelin dieselkäyttöisen tila-auton, Zafiran päästöt ovat selvästi suuremmat kuin bensakäyttöisellä Twingolla. Kun ajoneuvoveroon vielä leivotaan dieselistä perittävä käyttövoimavero, niin maksu nousee yli 600:aan euroon vuodessa.

Jos kyseessä on vaikkapa yli kymmenen vuotta vanha diesel, jonka päästöt ovat uutta mallia suuremmat, niin Opel Zafiran ajoneuvovero on 690 euroa vuodessa. Käyttövoimaveron osuus tästä on 440 euroa. Päivässä veroja kertyy siis melkein 1,9 euroa.

Tämän lisäksi autosta on maksettava vakuutusyhtiölle pakollinen liikennevakuutus. Monella on myös vapaaehtoinen kasko. Loppusumma verojen kanssa voi olla lähes kolme euroa päivässä.

Tätä laskua voi kuitenkin pienentää merkittävästi.

Auto pois liikenteestä lyhyeksikin aikaa

Jos auton käyttöön tulee vähänkään pidempiä taukoja, kannattaa auto siirtää pois liikenteestä. Se hoituu kätevästi netissä pankkitunnuksilla. Liikenteestä poistaminen maksaa viisi euroa, eli kun kyseessä on isompi auto, niin liikenteestä poisto kannattaa tehdä jo parin päivän ajaksi.

Malliautona toimivan vanhan Zafiran omistaja pääsee voiton puolelle jo kahden päivän jälkeen. Kymmenen päivän liikenteestä poisto tekee 24 euron säästön.

Helppoja liikenteestä poistoja tulee paljon, jos autoa ei tarvitse työmatkoihin, lasten kuljettamiseen tai kaupassa käyntiin.

– Siirrän auton aina vähänkin pidemmän lomamatkan ajaksi aina pois liikenteestä, sanoo autoilijoiden etujärjestön, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Hän laskee, että uuden dieselauton omistaja säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa poistamalla silloin tällöin autonsa liikenteestä.

– Ajoneuvovero ja käyttövoimavero voivat olla tuhannen euroa vuodessa. Kun kyseessä on uusi auto, niin vakuutukset saattavat olla yli tuhat euroa. Siitä voi alkaa laskemaan yhden päivän säästöä.

Tieto päivittyy viranomaisille muutamassa minuutissa

Vuoden 2017 lopulla Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan 3 422 792 rekisteröityä henkilöautoa. Niistä 730 000 oli poistettu liikenteestä. Oletettavasti mukana on paljon muitakin kuin niin sanottuja kesäautoja. Helsinkiin rekisteröidyistä 264 901 autosta 52 953 oli poissa liikenteestä.

– Uskon, että moni autoilija voisi hyödyntää tätä vielä tehokkaammin. Suurin haaste on, että muistaa ottaa auton takaisin liikenteeseen, ja että kaikki sitä käyttävät tietävät onko auto liikenteessä vai ei, sanoo Nieminen.

Tähän on helppo kehittää yksinkertaisia muistin apuja. Kuskin paikalle voi esimerkiksi laittaa punaisen lätkän, kun auto on poissa liikenteestä.

Tieto auton poistosta liikenteestä ja takaisin liikenteeseen ottamisesta päivittyy Traficomin sivuille 5-10 minuutissa. Auton voi siis ottaa liikennekäyttöön vaikkapa lentokentällä matkalaukkuja odottaessa.

Auton käyttöönotto ei maksa mitään. Kun auton käyttöä säätää, kannattaa kuitenkin muistaa, että pienin perittävä ajoneuvovero on 10 euroa. Esimerkkinä toimivalla Opel Zafiralla se tarkoittaa noin viiden päivänä veroja.

Tosin jos auton ottaa käyttöön vain yhdeksi päiväksi, tulee sekin halvemmaksi kuin auton pitäminen liikennekäytössä viisi päivää, mikäli sillä ei aja taas useaan päivään.

Vaatii hieman tietoa omasta autosta ja vakuutuksista

Tarkkojen kannattavuuden aikarajojen laskeminen edellyttää tarkkoja tietoja omasta ajoneuvoverosta ja vakuutuksista. Omat verotiedot löytyvät kätevästi Traficomin sivuilta.

Ja lopuksi varoituksia. Poliisi läiskäisee tuhannen euron sakot, jos se huomaa autoilijan ajavan liikenteestä poistetulla ajoneuvolla.

Joissakin kaupungeissa, kuten Helsingissä, ei liikenteestä poistettua autoa saa säilyttää kadulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja