Auto Saksasta? Välty näiltä huijauksilta

Moni suomalainen suunnittelee käytetyn auton ostoa ulkomailta. Euroopan kuluttajakeskus on koonnut kolme surullista tarinaa epäonnistuneesta autonostosta.

Moni suomalainen on törmännyt ongelmiin ostaessaan autoa Saksasta. Euroopan kuluttajakeskusten verkostolla ei ole keinoja auttaa kuluttajia silloin, kun on kyse selvistä petoksista.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa kääntyä poliisin puoleen. Ulkomailta tapahtuvissa huijauksissa poliisinkin mahdollisuudet auttaa ovat kuitenkin usein valitettavan vähäiset, Euroopan kuluttajakeskuksesta kerrotaan..

Esimerkki 1

Suomalaiskuluttaja oli ostanut Saksasta käytetyn auton, jonka rekisteriotteen myyjäliike lupasi lähettää myöhemmin kuluttajalle Suomeen.

Papereita ei kuitenkaan toimitettu ja seuraavaksi kävi ilmi, ettei myyjäliike ollutkaan omistanut myymäänsä autoa. Oikea omistaja olikin pankki, joka vaati kuluttajaa palauttamaan auton Saksaan.

Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että kuluttajan täytyy vaatia auton alkuperäisiä asiakirjoja ja rekisteriotetta välittömästi itselleen, eikä suostua odottamaan niiden myöhempää toimitusta.

Esimerkki 2

Suomalaiskuluttaja osti saksalaiselta yritykseltä käytetyn auton, jolla oli kauppasopimuksen mukaan ajettu noin 130 000 km.

Autossa ilmeni muutaman kuukauden sisällä useammanlaisia vikoja ja tutkittaessa selvisi, ettei mittarilukema pitänyt paikkaansa, vaan autolla oli ajettu noin 100 000 km kerrottua enemmän.

Mittarilukemaan kannattaakin suhtautua varauksella ja verrata lukemaa auton yleiseen kuntoon, Euroopan kuluttajakeskus neuvoo. Mittarin lisäksi kulutuksesta kertovat esimerkiksi jarrulevyjen kunto (mikäli niitä ei ole vaihdettu) sekä verhoilun kunto.

Esimerkki 3

Suomalaiset kuluttajat ovat tehneet myös traktorikauppoja verkossa. Eräät englantilaisyritykset myyvät verkkosivuillaan erilaisia työkoneita, joita kuluttajat ovat maksaneet ennakkoon tilisiirrolla, mutta koneet ovatkin jääneet saamatta.

Euroopan kuluttajakeskus huomauttaa, että verkkokauppoja tehdessä kannattaa maksaa luottokortilla, eikä näin isoa ostosta pidä koskaan maksaa ennakkoon. Myös yrityksen tausta on syytä tarkastaa ja varmistua sen luotettavuudesta.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat