Augusto Pinochet on kuollut

Pinochetin johtama sotilasjuntta kaappasi vallan vuonna 1973 ja hallitsi Chileä vuoteen 1990 saakka.

Chilen entinen diktaattori, kenraali Augusto Pinochet on kuollut 91-vuotiaana, Santiagon sotilassairaala kertoi. Hän sai viikko sitten sydänkohtauksen, ja hänelle tehtiin verisuonileikkaus.

Lääkärit sanoivat aiemmin Pinochetin toipuneen hyvin, ja hänet siirrettiin pois tehohoidosta torstaina. Viikonloppuna entisen kenraalin tila kuitenkin huononi nopeasti ja hän kuoli komplikaatioihin.

Pinochet oli sydänkohtauksen saadessaan kotiarestissa syytettynä kahden Chilen entisen sosialistipresidentin Salvador Allenden henkivartijan surmista. Pinochet kaappasi vallan itselleen Allendelta vuonna 1973.

Pinochet hallitsi maata vuosina 1973-1990, ja vietti viimeiset vuotensa taistellen ihmisoikeusrikos-, petos- ja korruptiosyytteitä vastaan. Syytteet henkivartijoiden kuolemista olivat viimeiset Pinochetia vastaan nostettujen syytteiden sarjassa. Häntä ei kuitenkaan koskaan tuomittu.

Poliisi vartioi tänään sairaalaa tarkasti. Ryhmä Pinochetin kannattajia partioi sairaalan sisäänkäynnin luona. Runsaasti ihmisiä ajoi ohi ja huuteli heille loukkauksia. Kannattajat puolestaan toistelivat Pinochetin nimeä ja lauloivat Chilen kansallislaulua.

Pinochetin kaudella yli 3000 ihmistä kuoli poliittisissa väkivaltaisuuksissa, monet salaisen poliisin käsissä. Pinochetin johtamaa sotilasjunttaa syytettiin lukuisista ihmisoikeusrikoksista. Yritykset tuoda Pinochet oikeuden eteen kuitenkin kaatuivat, koska hänen asianajajansa väittivät menestyksekkäästi, että entinen kenraali oli liian sairas oikeudenkäyntiin.

Monet chileläiset kuitenkin rakastivat häntä ja sanoivat hänen pelastaneen maan kommunismilta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja