Mainos

Atkinsin dieetille tukea ja vastustusta

Vähemmän hiilihydraatteja, enemmän pehmeitä rasvoja ja kasviksia. Siinä lyhyesti ottaen uuden tutkimuksen suositukset paino-ongelmien kanssa painiville.

Tiedejulkaisu New England Journal of Medicine on raportoinut Israelissa tehdystä tutkimuksesta, jossa seurattiin kolmea erilaista laihdutusoppia noudattanutta ryhmää kahden vuoden ajan. Mukana oli yhteensä yli 300 hieman ylipainoista koehenkilöä.

Eniten painoa pudotti ryhmä, joka noudatti Atkinsin dieettinä tunnettua rasvapitoista ja hiilihydraatteja välttävää ruokavaliota. Perinteinen vähärasvainen ruokavalio jäi vertailussa viimeiseksi.

Atkinsin ruokavaliota noudattaneet laihtuivat keskimäärin 5,5 kiloa kahdessa vuodessa. Toiseksi eniten, eli 4,6 kiloa, laihtuivat kala- ja kasvis- ja oliiviöljypainotteisella Välimeren ruokavaliolla olleet. Vähärasvaista ruokavaliota noudattaneet pudottivat painoaan kahden vuoden aikana keskimäärin 3,3 kiloa.

Välimeren ruokavaliolla ja vähärasvaisella dieetillä olleiden naisten energiansaanti rajattiin 1500 kaloriin päivässä ja miesten 1800 kaloriin päivässä. Atkinsin ruokavaliolla olleiden energiansaantia ei rajoitettu, mutta koehenkilöitä neuvottiin syömään kasviksia sekä pehmeitä rasvoja eli kasvisöljyjä ja kalanrasvaa.

Tutkimukseen osallistuneista yli 80 prosenttia oli miehiä, ja he laihtuivat parhaiten Atkinsin dieetin avulla. Naiset sen sijaan laihtuivat parhaiten noudattamalla Välimeren ruokavaliota.

Tutkijoiden mukaan Välimeren dieetti ja Atkinsin dieetti ovat aivan yhtä turvallisia laihdutusvaihtoehtoja kuin perinteinen vähärasvainen ruokavalio. Tutkimuksessa todettiin myös, että HDL-kolesterolin eli niin sanotun hyvän kolesterolin määrä nousi eniten Atkinsin dieettiä noudattaneilla. HDL kuljettaa kolesterolia pois valtimoiden seinämistä.

"Rasvoja kohtuudella, hiilihydraatteja monipuolisesti"

Kansanterveyslaitoksen (KTL) pääjohtaja Pekka Puska uskoo, että Atkinsin dieettiä voi noudattaa suhteellisen terveellisesti, jos korvaa kovat rasvat pehmeillä ja muutenkin noudattaa kohtuutta rasvojen käytössä.

-Yksi israelilaistutkimus ei kuitenkaan korvaa sitä valtavaa näyttöä, mihin nykyiset ravitsemussuositukset perustuvat, Puska sanoo.

Suomalaisten suositusten mukaan rasvoja tulee käyttää vain kohtuudella ja kovat rasvat olisi korvattava pehmeillä kasvislähtöisillä rasvoilla. Lisäksi hiilihydraatteja tulisi saada monipuolisesti syömällä erilaisia viljatuotteita, hedelmiä, marjoja, puuroa, ruisleipää ja perunaa.

-Tämä on suomalaisen ruokavalion perusta. Suomalaiset suositukset eivät ole enää niin voimakkaasti rasvaa vastaan, vaan niissä on olennaista rasvan laatu. Atkinsin dieetissäkin tärkeää on rasvan laatu, Puska sanoo.

Hän korostaa, että suositukset terveellisestä ruokavaliosta eivät ole pelkkiä laihdutussuosituksia, vaan niissä otetaan huomioon ylipainon lisäksi muut terveysriskit, kuten kolesteroli ja verenpaine.

-Kukaan ole myöskään kumonnut tietoa, että rasvoissa on eniten kaloreita, Puska muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.