Asuntomessujen vaikeudet jatkuvat: Aluetta rakennetaan Loviisaan salaisella sopimuksella – osa taloista ei valmistu ollenkaan

Asuntomessujen järjestäminen on ajautunut ongelmiin 5:29
Katso video: Asuntomessujen järjestäminen on ajautunut ongelmiin. Ensi kesän messu

Asuntomessujen järjestäminen on ajautunut ongelmiin. Keravan kaupunki peruutti kesän 2024 messut kokonaan ja Loviisan ensi kesän messut eivät valmistu suunnitelmien mukaan.

Loviisan kaupunki joutui ostamaan yhden kerrostalon liki kaikki asunnot, jotta talo saatiin pystyyn. Suomen Asuntomessut ja Loviisa ovat allekirjoittaneet vain puoli vuotta ennen messuja uuden sopimuksen, joka on julistettu salaiseksi.

Loviisan ensi kesän asuntomessut nousevat paraatipaikalle, meren rantaan aivan kaupungin keskustan kupeeseen.

Tai nousee, mitä ehtii. Hintakriisi rokottaa, rakentaminen on kallistunut yli 30 prosenttia. Moni urakoitsija on pakittanut kynnyksellä, koska myynti ei vedä.

Messuja järjestävä Osuuskunta Suomen Asuntomessut joutuu myös tarkistamaan toimintatapojaan, yhtään peruutusta ei enää haluta.

Kelluvia taloja odotellessa

Loviisan rantaan piti tulla kolme kerrostaloa, yksi on saatu pystyyn. Tämäkin sen ansiosta, että Loviisan kaupunki päätyi ostamaan 33:sta asunnosta 26. Näin ei ollut tarkoitus, kun messuja alettin valmistella 2019. Pandemia ja Ukrainan sota olivat vain paha uni.

Messualueen vetonaula piti olla kelluvien talojen katu. Havainnekuva näyttää yhdeksän uniikkia taloa veden päällä laiturikadun varressa. Ehkä yksi ehtii malliksi ensi kesän messuille. Myöskään luvattua maauimalaa ei tule.

– Sota ja sen seurauksena nousseet kustannukset, energian hinta ja vielä korot, luettelee harmistuneena Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

– Ihmiset harkitsevat nyt pidempään, millaisiin hankkeisiin ryhtyvät. Mutta messujen jälkeen pitkällä tähtäimellä olen melkoisen varma, että se kelluva katu vielä täyttyy. Meillä on vetovoimainen alue.

Loviisan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut laativat tammikuussa, vain puoli vuotta ennen messuja, uuden sopimuksen. Sillä varmistettiin, että ensi kesän messut toteutuvat, vaikka kaikkea ei saada valmiiksi.

Sopimus on julistettu salaiseksi.

"Kaupungilla ei pitäisi olla salaisia sopimuksia"

– Valtuutetut saivat sen kyllä lukea, mutta vakuutuksella, että siitä ei sitten kerrota eteenpäin, kertoo Loviisan kaupunginvaltuutettu, sitoutumaton keskustalainen Kari Hagfors.

– Ihmettelen tätä. Kun kyse on julkisesta organisaatiosta niin kuin kaupunki on, minusta siinä ei pitäisi olla salaisuuksia. Julkisen talouden sopimukset ovat yleensä avoimia.

MTV uutiset sai nähtäväkseen salatun sopimuksen, joka on täynnä mustattuja rivejä. Muiden muassa kohta "Messujen kustannukset, maksut ja tulot" on peitetty. Kaupunginjohtaja sälyttää vastuun salaamisesta Suomen Asuntomessuille.

– Aloite tuli heiltä. Heillä on liikesalaisuuksia. Me suostuimme tähän. Juristimme katsoivat, että sopimus voidaan salata, toteaa kaupunginjohtaja Oker-Blom.

Valtuuston puheenjohtaja: En ole lukenut sopimusta

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson (RKP) vastaa MTV uutisille, että "asia on juridisesti selvitetty ja siten ok".

Andersson kertoo, että hän ei ole lukenut sopimusta.

– Olen saanut selvityksen kaupunginjohtajalta ja luotan juristien arvioon.

Kaupunginjohtajan mukaan on viime kädessä oikeuden asia päättää, päteekö salaaminen, vai tulisiko sopimus julkistaa.

– Sitä voi sitten tarvittaessa vaatia, mutta ei sopimuksessa mitään dramaattista ole. Syitä salaamiseen pitää kysyä Suomen Asuntomessuilta.

Salainen kuin suklaaresepti

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapion mukaan tällaiset messusopimukset ovat aina salaisia, vaikka ne olisi tehty julkisen sektorin kanssa. Sopimus on "kuin uniikki suklaaresepti", kuvailee Tapio.

– Siinä avataan meidän toimintamalli ja me olemme ainoa, joka voi Asuntomessut järjestää.

Tällainen salailu herättää vain pohdintaa. Mitä ilmeisimmin sopimuksella on varmistettu, että Loviisassa ei käy "keravat". Keravan vetäytyminen vuoden 2024 messuista oli Suomen Asuntomessuille rankka takaisku.

– Se oli erittäin valitettavaa, olisimme jatkaneet suunnittelua, sanoo toimitusjohtaja Tapio.

Ei kommenttia Keravan peruutuksesta

Tuleeko tästä Keravalle sanktioita?

– En ota kantaa tällaiseen. Jos sanktiot tulisivat ajankohtaiseksi, se on Keravan ja meidän välinen asia.

Antoiko Kerava uskottavan selityksen peruuttamiselle?

– Heillä oli omat syynsä. En analysoi niitä.

Kaupunginjohtaja Oker-Blom kertoo, että Suomen Asuntomessut roikutti Loviisan uutta sopimusta "viime tinkaan".  

– Aikataulullisesti on hankalaa, että sopimusta muutettiin kovasti viime tingassa, kun projekti oli jo käynnissä. Siitä tuli haasteita, mutta pääsimme sopimukseen.

– Toivottavasti Asuntomessujen prosessit muuttuvat niin, ettei tulevissa paikoissa muuteta vauhdissa.

Asuntomessut lupaa muutoksia järjestelyihin

Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio kuulee Oker-Blomin kommentit ensi kertaa MTV Uutisilta.

– Kiitos tiedosta, täytyy keskustella.

Hän lupaa, että Asuntomessujen prosessit muuttuvat. Tapion mukaan "Asuntomessut on aloittanut intensiivisen toimintamallin ja sopimuskokonaisuuden uudistamisen jo kaksi vuotta sitten".

– Jatkossa sovimme paljon aikaisemmin vastuut, työnjaon ja kustannukset. Lähdemme tiimillämme jo alkuvaiheesta mukaan suunnitteluun.

Loviisan budjetti paisunut 40 prosenttia 

Loviisassa valtuusto saa vielä huhtikuussa hyväksyttäväkseen 450 000 euron lisämäärärahan asuntomessuille. Kaupunki vastaa infrasta (kadut, sähköt, vedet, viemärit) ja tämäkin on kallistunut.

Viime vuoden lopulla valtuusto myönsi jo 800 000 euroa lisää ja kerrostalon asunnot maksoivat runsaat kolme miljoonaa euroa. Kaupungin budjetti messuille oli alun perin runsaat yhdeksän miljoonaa euroa. Näin budjetti on paisunut  jo 40 prosentilla.

Mutta kriittinenkin kaupunginvaltuutettu vakuuttaa, että enää ei peruutella.

– Vaikka kustannukset ovatkin nousseet, niin kyllähän tämä on nyt maaliin hoidettava, naurahtaa Kari Hagfors ja äityy lopulta kehumaan messuja.

– Asuntomessuthan on  loistava brändi, se tuo alueelle imagomainetta ja kansaa. Sitten vain sopii toivoa, että kaikki rakennettu menee kaupaksi.


Juttuun tehty täsmentävä lisäys 23.3. klo 18.55:

Tapion mukaan Asuntomessut on aloittanut intensiivisen toimintamallin ja sopimuskokonaisuuden uudistamisen jo kaksi vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat