Mainos

Asuntolainojen kasvu jatkui vauhdikkaana

Koron nousun vaikutus lainanottoon on toistaiseksi ollut varsin vähäinen.

Kotitalouksien asuntolainojen kasvu jatkui syyskuussa edelleen kovaa vauhtia. Korkotason kääntyminen nousuun ei ole juuri hidastanut lainojen kasvua. Asuntolainakanta kasvoi Suomen Pankin mukaan syyskuussa yhä 14,4 prosentin vauhtia.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi syyskuussa 3,97 prosenttiin, kun se elokuussa oli 3,85 prosenttia. Asuntolainoja nostettiin ennakkotietojen mukaan 2,0 miljardia euroa eli selvästi enemmän kuin kesällä.

Asuntolainojen korot kääntyivät nousuun viime vuoden heinäkuussa. Alimmillaan uusien asuntolainojen korko laski kesäkuussa 2005 vain 2,85 prosenttiin. Siitä viime syyskuuhun keskikorko on noussut 1,12 prosenttiyksikköä. Asuntoluottojen korot ovat edelleen historiallisesti alhaisia.

Euroopan keskuspankki aloitti rahapolitiikan kiristämisen joulukuun alussa. EKP on nostanut ohjauskorkoa yhteensä 1,25 prosenttiyksikköä 3,25 prosenttiin. Uusien asuntoluottojen keskikorko on kevyillä ja kilpailluilla rahoitusmarkkinoilla noussut hitaammin kuin ohjauskorko.

Kotitalouksien lainakanta kasvoi viime vuoden lopulla 15-16 prosentin vauhtia. Nopeimmillaan lainakannan kasvu oli lähes 17 prosenttia. Koron nousun vaikutus lainanottoon on toistaiseksi ollut varsin vähäinen. Kotitalouksien asuntolainakanta nousi syyskuun lopussa 53,7 miljardiin euron.

Asuntokauppa yhä vauhdissa

Asuntojen jatkuva voimakas kysyntä ja kuluttajien hyvä taloudellinen asema ovat pitäneet asuntokaupan useita vuosia ennätystahdissa. Vanhojen asuntojen reaalihinnat ylittivät kolmannella neljänneksellä jo vuoden 1989 lamaa edeltäneen hintahuipun.

Asuntojen kysyntä on edelleen voimakasta. Heinä-syyskuussa hinnat nousivat keskimäärin vajaat 8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla neliöhinnat nousivat 9,3 prosenttia. Hintojen nousu hidastui edellisestä neljänneksestä. Joillain paikkakunnilla hintataso laski aavistuksen.

Tuoreen kuluttajabarometrin perusteella asuntojen ostoaikeet ovat edelleen korkealla. Asuntojen hintojen nousun hidastuminen voi siten johtua aiempaa paremmasta hintatietoisuudesta ja korkeasta hintatasosta pikemmin kuin heikkenevästä kysynnästä.

Kuluttajista yhdeksän prosenttia aikoi lokakuussa joko melko tai hyvin varmasti ostaa vuoden kuluessa uuden asunnon. Ostoaikeet olivat yhtä vahvat kuin elokuussa. Syyskuusta ne vahvistuivat prosenttiyksikön verran. Korkeimmillaan keväällä useampi kuin joka kymmenes kotitalous aikoi vuoden sisällä ostaa uuden asunnon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.