Asuntokauppa rysähti alas voimalla, mutta onko nyt aika myydä tai ostaa? Kaksi kovaa kiinteistöalan ammattilaista kertoi arvionsa MTV:lle

8:08
Asuntokauppa piristymässä, nämä kohteet menevät kaupaksi

Asuntokauppa rysähti alas kymmeniä prosentteja maaliskuussa koronakriisin alettua Suomessakin toden teolla. Näin totesivat Uutisaamussa Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg ja Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

– Se näkyi ehkä vähemmän kuin olisi voinut kuvitella. Ensimmäiset pari viikkoa olivat hiljaisimmat ja kaikki istuivat varmasti television ääressä ja miettivät, että mitä nyt tapahtuu. Sitten asuntokauppa jatkui rauhallisemmassa tahdissa.

Kiinteistövälittäjät joutuivat myös lopettamaan yleisönäytöt käytännössä kuin seinään. Nyt näyttöjä on alettu käynnistää uudelleen hiljakseen.

– Otimme nopeasti käyttöön ohjeita, miten täytyy toimia ja käyttäytyä. Tuli hyvin pian selville, että korona on seniorikansalaisille erittäin vaarallinen ja tämä otettiin vakavasti, Risto Kyhälä totesi.

Riskiryhmät katosivat markkinoilta

Toistaiseksi kriisi ei ole erityisesti näkynyt asuntojen hinnoissa, sillä tarjontaa on ollut markkinoilla tavanomaista vähemmän. Molemmat aamun vieraat olivat yhtä mieltä siitä, että koronan vaikutus hintoihin riippuu nyt siitä, millaisia tukipaketteja ja toimia tehdään, ja miten ihmiset luottavat talouteensa.

– Hinnat perustuvat kysynnän ja tarjonnan suhteeseen. Ostajia on ollut tarjontaa selkeästi enemmän. Erityisesti riskiryhmät eivät ole uskaltaneet myydä. Viime viikolla tarjonnassa tapahtui ensimmäinen selkeä käänne, mikä hieman tasapainottaa tilannetta, Jussi Mannerberg totesi.

Risto Kyhälän mukaan markkinoilla on ollut tarjolla noin 15 000 asuntoa vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Toisaalta vapaa-ajan asuntojen kauppa on ollut käynnissä, mutta mökkejä ostetaan perinteisestikin vilkkaasti keväisin.

Kannattaako nyt ostaa tai myydä asunto?

– Historiallisesti ei ole mitään merkitystä, milloin asunnon on ostanut. Tarkkaile mieluummin omaa tilannettasi ja katso, onko luottamusta omaan talouteen. Työllisyyden elpyminen on ehto koko maassa ja kulutus pitää saada nousuun, Risto Kyhälä sanoi.

– Kannattaa ostaa ja myydä. Aina kun myy, sitä seuraa yleensä ostaminen, Mannerberg jatkoi.

Katso koko keskustelu jutun videolta!

08:38: Korjattu Risto Kyhälän nimi oikein. Jutussa luki ensin virheellisesti Risto Kyhänen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja