Asuntokauppa ottanee iskuja koronaepidemian vuoksi – "Epävarmuus lisääntyy"

6:04
Suomen hypoteekkiyhdistyksen kehitysjohtaja Tom Miller kertoo MTV Uutiset Livelle, miten koronaepidemia on vaikuttanut asuntokauppaan.

Asuntokauppaan saattaa tulla jonkinlainen kolaus koronaviruksen vuoksi, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

– Asuntokauppa on kytköksissä luottamukseen, Maria-Elena Ehrnrooth sanoo.

Oman talouden lisäksi asuntokauppaan vaikuttaa kuluttajien luottamus koko kansantalouteen.

Ehrnrooth pohtii, siirtääkö koronavirusepidemia ihmisten ostoaikeita. Hänen mukaansa asuntokauppaa on käyty vilkkaasti alkuvuonna.

Ehrnrooth kehottaa varautumaan käytännön viivästyksiin kaupanteossa. Pankkikonttori saattaa olla kiinni viruksen takia, ja viivästyksiä voi tulla asunnon hallinnan luovutuksessa. Viruksen leviäminen voi myös aiheuttaa rajoituksia liikkumiseen.

– Monta käännettä on edessä, Ehrnrooth ennakoi.

Koronaviruksesta mahdollisesti johtuvien hallinnan luovutuksen viivästymisten ja kaupanteon siirtymisten varalta KVKL on laatinut erityisen liitteen ostotarjoukseen sekä mallilausekkeen kauppakirjaan. Liite ja mallilauseke löytyvät KVKL:n verkkosivuilta.

Ehrnrooth odottaa, ettei koronakriisillä ole välitöntä vaikutusta asuntojen hintoihin. Viiveellä vaikutuksia voi kuitenkin tulla. Jos myyntiin tulee runsaasti asuntoja ja ostajia on vähän, se on omiaan laskemaan asuntojen hintoja.

Kauppa ei ole yllättäen pysähtynyt

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että koronavirus on vaikuttanut asuntojen esittelyihin. Hän luonnehtii tilannetta vakavaksi.

– Ihmisten epävarmuus lisääntyy, Kyhälä arvioi.

Hän korostaa kuitenkin, että kauppoja tehdään koko ajan. Niitä on menneelläkin viikolla sovittu.

– Markkina ei siis ole yllättävästi millään tavalla pysähtynyt. Kysyntä digitaaliselle kaupalle on vahvaa, ja yhä useampi näin tekeekin. Olemme pitäneet virtuaalisia asuntoesittelyjä, ja ne herättävät kiinnostusta, Kyhälä sanoo.

Hänen mukaansa asuntokauppaan voi tulla hetkellisiä häiriöitä, mutta perustarpeet pysyvät ja korjaavat tilannetta ennen pitkään,

Kyhälän mukaan virtuaalinäyttöjen merkitys kasvaa, mutta asuntokauppa on niin suuri hankinta, että paikan päällä pitää lopulta käydä.

Asuntolainojen kysyntä väheni viime viikolla

Asuntolainojen kysyntä on hiljentynyt selvästi koronaviruksen takia, kertoo OP:n asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie.

Hän arvioi, että on vaikeata tehdä ennustuksia, miten kauan poikkeustilanne jatkuu ja mitä Suomen taloudelle tapahtuu.

– Jää nähtäväksi, milloin epävarmuus on ohi, Christie sanoo.

Pankit ovat ilmoittaneet pyrkivänsä tukemaan asuntovelallisia lyhennysvapailla. Christien mukaan OP voi myöntää lyhennysvapaita jopa 12 kuukaudeksi.

Lyhennysvapaiden mahdollisuudesta ovat ilmoittaneet myös muun muassa Nordea, Danske Bank ja Aktia.

Ehrnrooth kertoo, että KVKL suosittelee yleisiä varotoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Näihin kuuluvat käsihygienia ja erilaisten pintojen koskettelun välttäminen.

Eri kiinteistönvälitysyhtiöt ovat julkaisseet nettisivuillaan ohjeita siitä, miten pitää käyttäytyä asuntonäytöillä.

Muun muassa Kiinteistömaailma kertoo verkkosivuillaan, että kohteisiin voi sopia yksityisen esittelyn, jollaista yhtiö suosittelee yleisten esittelyjen sijasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja