Asumisen verotus 2002-2003

Alkuvuosi on aina ajankohtaista aikaa verotuksen kannalta - myös asumisen verotuksen kannalta. Suomessahan asumista ja elämistä verotetaan tunnetusti aika reippaasti, mutta onneksi on sentään joitain huojennuksiakin.

Jos teettää kotonaan tai kesämökillään remonttia tai ostaa siivous- tai muita kodinhoitopalveluita, tästä työstä maksetuista kustannuksista voi vähentää verotuksessa suoraan tietyn osan. Merkittävää on, että tämä kotitalousvähennys on alkaneen vuoden verotuksessa selvästi laajempi kuin viime vuoden verotuksessa. Veronmaksajien keskusliiton johtava lakimies Juha Koponen selvittää asiaa seuraavasti:

"Pienemmällä rahamäärällä saa suuremman vähennyksen. Vuoden 2002 verotuksessa maksimivähennys oli 900 euroa; tänä vuonna 2003 se on 1150 euroa. Vähennysoikeus on nyt 60 % kun se oli aikaisemmin 40 %.
Kotitalousvähennyksen voi saada myös palkatessaan työntekijän remontti- tai siivoushommiin. Viime vuoden verotuksessa saa vähentää palkan sivukulut ja tänä vuonna sivukulut sekä lisäksi 10 prosenttia palkkakuluista.
Kotitalousvähennyksessä on sadan euron omavastuu. Vähennys on henkilökohtainen: siten kahden huoltajan perhe voi saada tänä vuonna yhteensä 2300 euron vähennykset. Tällöin töitä on teetettävä vähintään 4 170 eurolla."

Remonttikustannukset yht. 4170 euroa
Vähennettävissä 60% = 2500 euroa
Omavastuu 2 x 100 euroa = 200 euroa

Kotitalousvähennys yhteensä 2 x 1150 = 2300 euroa

Kotitalousvähennyksen turvin voi asuntoaan kunnostaa myös vuokralainen, mutta sijoitusasunnon remonttiin vähennystä ei anneta. Toisaalta verotukea saa paitsi asunnon myös kotipihan kunnostukseen.

"Laskun pitää olla kunnollinen: siinä pitää selvästi näkyä työn osuus eriteltynä materiaaleista. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että yrittäjä omasta puolestaan on hoitanut yhteiskunnalliset velvoitteensa. Jo työtä tilatessaan kannattaa tarkastaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä."

Yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin voi tarkistaa myös internetistä www.ytj.fi


Kiinteistöveron korotuspaine kummittelee

Kotitalousvähennys laajenee, mutta asumisen verotukseen kohdistuu myös kiristyspaineita. Kiinteistöveron kiristyminen kummittelee tällä hetkellä peikkona asumisen hinnoista puhuttaessa: kun tuloverotuksen - ja muunkin verotuksen - tasoa pyritään laskemaan, valtion on saatava jostain rahaa velvoitteidensa hoitamiseen. Yksi tapa on kiinteistöverotuksen nostaminen.

Kestoaihe asumisen verokeskustelussa on asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus. Suomalaista asuntopolitiikkaa arvioineet ulkomaiset asiantuntijat esittivät sen nostamista, mutta kiristyspaineita tulee myös kotimaasta.

"Nythän tämä Arvelan työryhmä esitti epäsuorasti sellaista leikkausta korkovähennysoikeuteen. Jos pääomatulojen verokantaa lasketaan neljällä prosenttiyksiköllä nykyisestä 29:stä 25:een%, niin sehän tarkoittaa sitten epäsuorasti myös sitä, että korkovähennysoikeus pienenee."

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä on vasta työryhmäehdotus. Minkäänlaisia poliittisia päätöksiä ei ole tehty. Vaalien jälkeen ollaan viisaampia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja