8 yllättävää totuutta seksistä synnytyksen jälkeen

Seksi ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen voi tuntua pelottavalta ajatukselta, mutta sen ei tarvitse olla sitä. 

”En halua näyttää raskausarpiani!” ”Mitä, jos tulen heti uudelleen raskaaksi?” ”Entä, jos se sattuu?”

Seksi synnytyksen jälkeen voi pelottaa monella eri tasolla, mutta et ole yksin huoliesi kanssa. Nämä kahdeksan faktaa koskettavat jokaista synnyttänyttä naista.

1. Se ei varmaan tunnu kovin hyvältä alkuun

– Oletus on se, että kipu tulee synnytyksen jälkeisistä traumoista, mistä se voikin johtua, mutta se johtuu myös matalista estrogeenitasoista, jotka vaikuttavat emätinkudoksen kimmoisuuteen, kertoo The Venus Week -kirjan kirjoittanut gynekologi Rebecca Booth FitPregnancy-sivustolle.

Estrogeenitasot romahtavat heti synnytyksen jälkeen ja pysyttelevät alhaisella tasolla imetyksen ajan.

– Kun nainen imettää, erityisesti alussa, estrogeenin vähyys yhdistettynä korkeisiin prolaktiini- ja oksitosiinitasoihin voi jäljitellä menopaussia ensimmäiset kaksi tai kolme kuukautta.

Booth ottaa esimerkeiksi yöllisen hikoilun, kuumat aallot, alapään kuivuuden ja usein myös kivun.

Kun olet valmis kokeilemaan, mikä ei välttämättä tapahdu vielä kuudessa viikossa, ota avuksesi kolme tärkeää työkalua: lasi viiniä, huumorintajua ja paljon liukuvoidetta.

2. Eikö huvita? Sille on hyvä syy

Unenpuute, dynaamikan muutos sinun ja kumppanisi välillä sekä ahdistus omasta vartalosta huomatessasi, ettei vatsasi kutistukaan itsekseen: ei varsinaisesti mikään hyvä yhdistelmä asioita, jotka saisivat sinut villiksi himosta. Jos imetät, jopa luontoäiti pistää kapuloita rattaisiin.

– Imetys vapauttaa oksitosiinia, hormonia, joka laukaisee hyvänolontunteet vauvaa kohtaan, mutta latistaa libidoa, sanoo Booth.

– Antropologisesti puhuen, pitämällä seksihalusi matalalla kehosi yrittää estää liian pian tapahtuvan uuden raskauden. Potilaat ovat aina helpottuneita kuullessaan, että sille on syynsä, mikseivät he halua seksiä.

3. Alapääsi saattaa kokea muutoksia

Riippuen iästäsi ja siitä, kuinka monta lasta olet saanut, alapäässäsi saattaa olla yhtäkkiä ylimääräistä liikkumatilaa.

– Jopa keisarileikkauksen läpikäyneeseen naiseen tämä voi vaikuttaa, koska raskaushormonit laajentavat lantiota.

Siksi et välttämättä mahdu lempifarkkuihisi, vaikka pudottaisitkin raskauskilot nopeasti.

Jos ajatuskin lantionpohjatreenistä ahdistaa, kokeile pilatesta.

4. Seksi on yhä tärkeämpää

– Jos ei ole mitään fyysistä läheisyyttä, tai jos se on todella rajoitettua, pariskunnista alkaa tuntua siltä kuin he olisivat kämppäkavereita, mikä harvoin on hyvä asia. Yhteyden puute voi johtaa halveksuntaan, sanoo newyorkilainen seksivalmentaja Amy Levine.

Levine kehottaa aloittamaan suutelulla ja koskettelulla ja jatkamaan siitä eteenpäin, kun siltä tuntuu.

5. Pikaseksi on uusi salainen aseesi

Pikkulapsiperheessä ei välttämättä ole aikaa romanttisille treffeille tai tuntikausien esileikeille. Esileikkiä voi itse asiassa olla vain lause: "Mennäänkö sänkyyn?" Kun saatte hetken omaa aikaa, älä käytä sitä arkisten asioiden murehtimiseen, vaan keskity siihen, mitä hän tekee sinulle ja miltä se sinusta tuntuu. Muista, että kotoa voi löytyä muitakin sopivia peuhauspaikkoja kuin sänky: kylpy- tai vaatehuoneet esimerkiksi!

6. Iltapäivän ilotteluista kannattaa ottaa kaikki irti

Kun kotona on pieni lapsi, voi iltaa kohden väsymys painaa jo niin paljon, ettei seksille jaksa uhrata enää ajatustakaan. Miksi siis säästellä iltaan asti? Esimerkiksi viikonloppuina kannattaa hyödyntää lapsen päiväuniaika. Mikä parasta, silloin illalla ei enää tarvitse stressata asiasta tai kantaa huonoa omaatuntoa seksistä kieltäytymisestä.

7. Seksi voi olla parempaa kuin uskoisitkaan

Monet naiset nauttivat seksistä enemmän lasten saannin jälkeen. Miksi? Levinen mukaan yksi mahdollinen selitys voi olla se, että synnytys herättää uusia tuntemuksia vartalossa ja nautinnon mahdollisuus vain kasvaa.

– Monet naiset kertovat tuntensa olonsa mukavammaksi vartalossaan ja saavansa intensiivisempiä orgasmeja lasten saannin jälkeen.

8. Haluat sitä kyllä vielä

Vaikka siltä ei tuntuisi juuri nyt, haluat kyllä vielä seksiä. Aivan kuten nukut vielä täysiä yöunia, pääset vielä ystäviesi kanssa ulos ja haluat kokea joskus synnytyksenkin uudelleen, haluat myös vielä päästä petipuuhiin. Synnytyksen jälkeen vain menee jonkin aikaa, että ehtii mukautua uuteen rooliinsa. Ole rehellinen kumppanillesi ja muista, että vaikka aluksi ei juuri tietyllä hetkellä tuntuisikaan siltä, että haluaisi seksiä, jälkeenpäin voikin olla todella iloinen, että antoi sille mahdollisuuden.

Muista, että seksiä voi olla ilman yhdyntääkin.

Video: Kliininen seksologi Tarja Santalahti kehottaa antamaan seksille mahdollisuuden, vaikkei heti huvittaisikaan.

Lähde: Fit Pregnancy 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja