Kaupan suolahyllyltä löytyy tavallisen ruokasuolan lisäksi mineraalisuolaa, merisuolaa, ruususuolaa, kristallisuolaa ynnä muita erikoissuoloja. Mitä eroa niillä on, ja mikä on kaikkein terveellisintä?
– Suomalaisten kannattaa tarkkailla jodin saantiaan. Jodi on elimistölle välttämätön hivenalkuaine, ja koska Suomen maaperä on hyvin jodiköyhä, myös täällä tuotetut elintarvikkeet ovat luontaisesti melko jodiköyhiä. Suolan jodiointi on ollut hyvä ratkaisu esimerkiksi struumaan eli kilpirauhasen liikakasvuun, joka oli Suomessa ongelma vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Kotona käytettävän suolan olisikin hyvä olla jodioitua ruokasuolaa, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta sanoo.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Uutela on samoilla linjoilla.
– Suomalaisten jodin saanti on vähentynyt. Esimerkiksi elintarviketeollisuus käyttää jodioimatonta suolaa. Myöskään merisuolassa tai kristallisuolan ja ruususuolan kaltaisissa erikoissuoloissa, pansuola pois lukien, ei ole lisättyä jodia. Tämän takia kotikeittiöissä käytettävä jodioitu suola on erilaisista suoloista paras vaihtoehto ja normaalin ruokavalion konsteista käytännöllisesti ainoa tapa saada jodia, Uutela sanoo.
Mitä tulee mineraalisuolaan, esimerkiksi pansuolassa osa natriumkloridista on korvattu kaliumin ja magnesiumin suoloilla.
– Täten mineraalisuolasta tulee vähemmän natriumia mutta enemmän kaliumia ja magnesiumia, mikä on hyvä juttu. Mineraalisuola onkin sinänsä ihan hyvä vaihtoehto ruoan valmistukseen, mutta säilöntään se ei sovi yhtä hyvin, sillä säilönnässä tarvitaan nimenomaan natriumkloridia, Freese sanoo.
Jotkin suolat saattavat näyttää ja kuulostaa hienommilta kuin ovat.

