Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Asiantuntijat tyrmäävät erikoissuolat – ”Ei mitään terveysetuja”

Erikoissuolat eivät välttämättä ole mielikuviensa veroisia.
Erikoissuolat eivät välttämättä ole mielikuviensa veroisia. Colourbox.com
Julkaistu 13.03.2014 06:30
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kaupan suolahyllyltä löytyy tavallisen ruokasuolan lisäksi mineraalisuolaa, merisuolaa, ruususuolaa, kristallisuolaa ynnä muita erikoissuoloja. Mitä eroa niillä on, ja mikä on kaikkein terveellisintä?

– Suomalaisten kannattaa tarkkailla jodin saantiaan. Jodi on elimistölle välttämätön hivenalkuaine, ja koska Suomen maaperä on hyvin jodiköyhä, myös täällä tuotetut elintarvikkeet ovat luontaisesti melko jodiköyhiä. Suolan jodiointi on ollut hyvä ratkaisu esimerkiksi struumaan eli kilpirauhasen liikakasvuun, joka oli Suomessa ongelma vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Kotona käytettävän suolan olisikin hyvä olla jodioitua ruokasuolaa, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta sanoo.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Uutela on samoilla linjoilla.

– Suomalaisten jodin saanti on vähentynyt. Esimerkiksi elintarviketeollisuus käyttää jodioimatonta suolaa. Myöskään merisuolassa tai kristallisuolan ja ruususuolan kaltaisissa erikoissuoloissa, pansuola pois lukien, ei ole lisättyä jodia. Tämän takia kotikeittiöissä käytettävä jodioitu suola on erilaisista suoloista paras vaihtoehto ja normaalin ruokavalion konsteista käytännöllisesti ainoa tapa saada jodia, Uutela sanoo.

Mitä tulee mineraalisuolaan, esimerkiksi pansuolassa osa natriumkloridista on korvattu kaliumin ja magnesiumin suoloilla.

– Täten mineraalisuolasta tulee vähemmän natriumia mutta enemmän kaliumia ja magnesiumia, mikä on hyvä juttu. Mineraalisuola onkin sinänsä ihan hyvä vaihtoehto ruoan valmistukseen, mutta säilöntään se ei sovi yhtä hyvin, sillä säilönnässä tarvitaan nimenomaan natriumkloridia, Freese sanoo.

Jotkin suolat saattavat näyttää ja kuulostaa hienommilta kuin ovat.

– Kaikenlaiset pyramidin muotoiset hienot suolakiteet, vuorisuolat, ruususuolat ynnä muut… Niistä ainakin osaa myydään väittämällä, että niissä on muita tarpeellisia mineraaleja, mutta ne määrät ovat kyllä varsin pieniä. Aika paljon parempi ratkaisu noiden muiden mineraalien saamiseen olisi syödä monipuolisesti esimerkiksi kasviksia ja täysjyväviljaa, Freese sanoo.

– Erikoissuoloissa ei ole mitään terveysetuja, joiden vuoksi niitä pitäisi käyttää. Ne ovat vähän muotituotteita. Jodioitua suolaa lukuun ottamatta suola ei koskaan ole tärkeiden ravintoaineiden lähde, Uutela lisää.

Seitsemän Uutisissa kerrottiin vuoden 2013 lokakuussa, että tutkijat pelkäävät struuman palaavan Suomeen, koska elintarviketeollisuus käyttää jodioimatonta suolaa. Katso video alta alkaen kohdasta 00:10:50.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaHätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiRuokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaaKuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa