Asiantuntijat: Sote-rahoitus yhden luukun alle

Hallitusohjelmassa, ministerien omassa sääntökirjasessa todetaan, että terveydenhuollon rahoitusvastuu säilyy kunnilla. Ministeriön kansliapäällikön mukaan näin on hyvä.

– Kyllä se on ihan perusteltua, että tämä on kuntapohjaista toimintaa, ja että se rahoitus tulee sieltä kuntien kautta, Päivi Sillanaukee sanoo.

Sillanaukeen vetämässä sote-uudistusryhmässäkään ei tätä väitettä purematta niellä.

– Jonkun mielestä on hyvä, että mitä enemmän rahoittajia, sitä enemmän fyrkkaa, mutta se ei taida mennä ihan näin. Nyt eri sektorit kilpailevat henkilöstöstä, eikä sektorien välinen koordinaatio ole kohdillansa. Perusterveydenhuolto on jäänyt tässä lapsipuolen asemaan, sanoo terveysjohtaja Kati Myllymäki, yksi selvityshenkilöistä.

"Rahan pitäisi seurata potilasta, ei järjestelmää"

Terveydenhuollon rahoitus koostuu kuntien keräämien verotulojen lisäksi valtion verotuloista, Kela-osuudesta, potilaiden itse maksamasta osuudesta, työnantajien rahasta, yksityisistä vakuuksista ja muutamasta muusta lähteestä.

Asiantuntijat haluavat muuttaa osaoptimointiin kannustavan hajanaisen rahoitusjärjestelmän yhdelle luukulle. Helsingin kaupunki vauhdittaa omalta osaltaan rahoituskeskustelua vaatimalla Kelan sairausvakuutuskorvauksien siirtämistä kunnille. Helsingin tapauksessa tämä tarkoittaisi noin 140 miljoonan euron vuosittaista siirtoa kuntakassaan.

– Jos rahoitus tulisi yhdestä kanavasta, niin olisi yhdentekevää, hoitaako potilaan julkinen vai yksityinen sektori, koska silloin raha seuraisi potilasta. Nyt raha seuraa järjestelmää, sanoo Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty.

"Nykyjärjestelmä johtaa väkisin osa-optimointiin"

– Nykyinen järjestelmä, josta rahoitusta tulee monesta eri kanavasta, johtaa väkisin osaoptimointiin, päällekkäiseen tarjontaan ja sitä kautta tehottomuuteen ja korkeampiin kustannuksiin, kertoo puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.

Helsinki ei ole vaatimuksensa kanssa yksin.

– Ihanteellisinta olisi se, että olisi yksi rahoittaja. Se voisi tapahtua niin, että valtion verotuksessa otetaan tämä sote-raha sisään ja jaetaan kunnille. Vastaavasti kuntien kunnallisverotuksessa puolet jäisi sitten pois, visioi kansainvälisen terveydenhuollon asiantuntija Mikko Vienonen.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vaatii hajanaiseen rahoitusbyrokratiaan yksituumaisuutta.

– Yksikanavainen systeemi panisi yhteen nykyiset valtion, kuntien ja sairausvakuutuksen rahat. Nämä rahat jaettaisiin sote-alueella yhden päätöksentekijän puolesta mahdollisimman viisaasti, niin että perusterveydenhuolto saisi riittävästi, THL:n pääjohtaja Pekka Puska vaatii.

Perunan kuumuudesta kertoo jotain se, että kumpikaan terveysministereistä ei suostunut antamaan kommenttia rahoitukseen liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat