Asiantuntijat kertovat, miten erota kuin aikuinen: "Tyhmintä, mitä ihmiset tekevät, on..."

Jätetyksi tuleminen on hirveä tunne, mutta ei se jättäminenkään helppoa ole.

Yllä olevalla videolla pohditaan, milloin kannattaa erota.

Joskus ero on kuitenkin parempi ratkaisu kuin parisuhteen jatkaminen.Time-lehden haastattelemat parisuhdeasiantuntijat jakoivat vinkkinsä siihen, miten suhteesta voi lähteä repimättä toista hajalle.

1. Ole rehellinen, mutta älä julma

Parisuhteen tullessa tiensä päähän, toiselle on syytä kertoa, miksi näin on päässyt käymään.

– Tapaamani ihmiset, jotka kärsivät suuresti erosta, kertovat tuskan johtuvan siitä, että he eivät ymmärrä eron syitä, sanoo yhdysvaltalainen psykoterapeutti ja The Breakup Bible -kirjan kirjoittaja Rachel Sussman.

Hän lisää, että ideaalitilanteessa eron ei tulisi tulla kummallekaan osapuolelle yllätyksenä, koska ongelmista on keskusteltu jo aiemmin, ja niitä on yritetty ratkaista.

Toinen eroamisesta kirjan kirjoittanut psykologi, Guy Winch, muistuttaa, ettei ero saisi olla tilanne, jossa ladataan kerralla toisen harteille kaikki parisuhteen aikana ärsyttäneet asiat. Tarkka virhelista on tuskaista kuultavaa, minkä vuoksi Winch kehottaakin jättäjää miettimään yhden syyn erolle.

– Kerro se yksi asia, jonka tietämisestä hänelle voisi olla hyötyä.

2. Valitse sanasi tarkaan

Myös sanojen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Toisen syyttelyn sijaan kannattaa erokeskustelu aloittaa omien tunteiden analysoinnista. ”Tämä asia häiritsee minua” tai ”tämä oli minulle todella vaikeaa” voivat olla hyviä lauseita pehmentämään ikävää uutista.

Sanoman liiallinen pehmentäminen ei kuitenkaan kannata, sillä se voi antaa virheellisen kuvan eroajan aikeista. ”Voimme olla ystäviä” tai ”nyt ei ole oikea aika” kertovat kuulijalleen, että tulevaisuudessa parisuhde on mahdollista sytyttää uuteen roihuun – tai siitä, että olet psykopaatti. 

Jos ei suhteen toivo enää jatkuvan, ei turhaa toivoa kannata toisessa herätellä.

3. Tee se kasvotusten

Eroaminen kasvotusten on aikuismaista ja huomaavaista. Paras paikka eroamiselle on jätettävän koti. Tällöin eroaja voi lähteä tilanteen muuttuessa kiusalliseksi ja jättää jätetyn tuttuun ja turvalliseen paikkaan suremaan.

On tosin muutamia poikkeustapauksia, jolloin kasvotusten jättäminen ei kannata. Jos ei koe olevansa turvassa erotilanteessa, puhelinsoitto on tapaamista parempi vaihtoehto toisen jättämiselle. Myös pitkä välimatka voi vaikeuttaa kasvotusten eroamista.

Parisuhdeasiantuntijat antavat siunauksensa tekstiviestin välityksellä tehdylle eroamiselle myös siinä tapauksessa, että pari on tapaillut vasta muutaman kerran. Rehellinen ilmoitus on tässäkin tilanteessa parempi kuin vaikkapa ”ghostaaminen” eli tylysti katoaminen.

4. Ole varma valinnastasi

Sussman sanoo, että liian usein eroaja tulee toisiin ajatuksiin kumppaninsa jätettyään. Vaikka moni pari palaakin tietyistä syistä takaisin yhteen, soutamisen ja huopaamisen lopputuloksena voi olla myös tunteiden kivulias sekasotku. Ennen eroamista omia tunteitaan olisikin syytä käsitellä joko mielessään, niistä kirjoittaen tai puhuen läheiselle ihmiselle.

Kun eropäätöksestään on varma, ei sen toimeenpanoa tule lykätä ja käyttäytyä kuin sinkku.

– Tyhmintä, mitä ihmiset tekevät, on sekaantua toisiin ihmisiin ennen parisuhteen loppua, Sussman sanoo.

Pettäminen ja sen jälkeen jättäminen sattuvat paljon syvemmältä kuin pelkkä jättäminen.

5. Anna hänen päättää jatkosta

Ystävyyden tarjoaminen romanttisen suhteen sijaan voi tuntua kivalta eleeltä, mutta sekä Sussman että Winch kehottavat eroajaa hillitsemään halunsa ehdotuksen esittämiselle. Jätetyn tulisi olla se osapuoli, joka ottaa toiseen yhteyttä – jos ottaa. Ideaalitilanteessa suhdetta rakennetaan uudestaan ja uudelta pohjalta vasta molempien päästyä siitä täysin yli.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat