Mainos

Haluaako ex-kumppanisi pysytellä väleissä eron jälkeen? Saattaa paljastaa hänestä synkkiä asioita

Entisen kumppanin kanssa voi tuntua tärkeältä pysyä väleissä, mutta tuore tutkimus paljastaa, ettei exässä roikkuminen kerro aina mistään positiivisesta.

Personality and Individual Differences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan henkilöt, joiden persoonallisuudessa on "synkkiä piirteitä" ja joilla on taipumusta manipulointiin, halusivat todennäköisemmin olla entisten kumppaniensa kanssa vielä kavereita. Eivät kuitenkaan sen vuoksi, että olisivat erityisesti arvostaneet ystävyyssuhdetta tai suhtautuneet exäänsä kovinkaan tunneperäisesti.

Oaklandin yliopiston psykologit tekivät tutkimuksen pyytämällä 861 ihmiseltä viiden kohdan listaa siitä, miksi exän kanssa tulisi pysyä ystävinä eron jälkeen.

Suurin osa vastaajista halusi pysytellä ystävinä tunneperäisistä syistä tai luottamuksen vuoksi. Sitä vastoin ne ihmiset, joilla oli synkkiä piirteitä persoonallisuudessaan – kuten narsismia, psykopatiaa ja machiavellismia – halusivat ystävyyttä ensisijaisesti käytännön syistä ja siksi, että heillä olisi mahdollisuus harrastaa seksiä exän kanssa tulevaisuudessakin.

Tutkimuksen mukaan naiset eivät halunneet yhtä usein pysytellä ystävinä käytännön syistä tai seksin mahdollisuuden vuoksi. Miehet arvostivatkin näitä asioita enemmän.

– Miehet arvioivat seksin mahdollisuuden korkeammalle tärkeysjärjestyksessään kuin naiset, mikä on yhdenmukaista niiden tutkimusten kanssa, jotka osoittavat, että miehet luovat ystävyysuhteita vastakkaisen sukupuolen kanssa naisia todennäköisemmin seksuaalisen viehätysvoiman vuoksi, kertovat tutkimusta johtaneet Justin Mogilski ja Lisa Welling.

Narsisti pitää hylkäystä epäonnistumisena

Narsismin asiantuntijana tunnettu Tony Ferretti kertoi Broadly-sivustolle yhtyvänsä tutkimustuloksiin. Ferretti uskoo, että narsistit ja muut synkät persoonat arvostavat usein suhteita niistä saadun hyödyn vuoksi.

Ferretin mukaan tällaiset ihmiset saattavat pitää yhteyttä exiinsä päästääkseen käsiksi mahdollisuuksiin, joilla kokevat olevan arvoa. Heillä saattaa myös olla sisäpiirin tietoa entisten kumppanien haavoittuvaisuuksista ja heikkouksista, joita he voivat sitten käyttää hyväkseen. Näin he saavat kokea vallan tunnetta.

Ferretti huomauttaa myös, että narsistiset persoonallisuudet eivät useinkaan halua katkaista kaikkia yhteyksiä entisiin kumppaneihin, sillä he pitävät hylkäystä ja vaikeuksia epäonnistumisina.

– Narsistit vihaavat epäonnistumista ja häviämistä, joten he tekevät kaiken voitavansa säilyttääkseen jonkinnäköisen yhteyden, jos he eivät olleet päättämässä (suhteen) loppumisesta, Ferretti sanoo.

2:15

Lähteet: Broadly, Attn

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.