Asiantuntijat huolissaan: Nuorilta ostetaan seksiä tavaroita vastaan – "Mieti aina, kun vieras aikuinen on liian kiva"

Väestöliitto ja lastensuojelun ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että alaikäisiltä yritetään ostaa seksiä. Rahaa, päihteitä tai merkkituotteita tarjotaan vastineeksi seksipalveluista.

– Aiheesta ei ole tuoretta tutkimusta, määrät eivät ole tiedossa, mutta ilmiö on selvästi olemassa ja siitä tulee kentältä viestejä, kertoo toiminnanjohtaja Anna Nuotio Exit - pois prostituutiosta ry: stä.

Väestöliitossa aiheeseen törmättiin hankkeessa, jossa viedään seksuaalikasvatusta lastensuojelulaitoksiin.

– Lastensuojelun ammattilaiset ovat huolissaan. Koko Suomessa on paljon aikuisia, jotka käyttävät lapsia hyväkseen. Kysyimme nuorilta, mistä he haluavat tietoa. He kysyivät esimerkiksi, mitä vastikkeellinen seksi tarkoittaa ja mikä on suojaikäraja. Asia on läsnä nuorten elämässä, mutta tietoa puuttuu, toteaa Väestöliiton seksuaalineuvoja ja seksuaalikasvattaja Sari Hälinen.

"Netin kautta tulee ehdotuksia"

Siitä ei ole tarkkaa tietoa, onko vastikkeellisen seksin pyytäminen nuorilta lisääntynyt viime vuosina.

– Netin kautta tulee ehdotuksia yhä enemmän. Kysyjä voi olla tuttu tai tuntematon aikuinen, sanoo Väestöliiton asiantuntija, seksuaaliterapeutti Kirsi Porras.

– Sitä tapahtuu kaikkialla ja sitä on vaikea tunnistaa. Ehdotuksia voi tulla vaikka kauppakeskuksissa, mutta paljon myös netissä, huomauttaa Nuotio.

Sekä tytöt että pojat kohteina

Asiantuntijat muistuttavat, että tarjouksia tehdään yhtä lailla tytöille kuin pojillekin.

– Kohteena voi olla kuka tahansa sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Sekä tytöt että pojat voivat olla kohteena, vahvistaa Nuotio.

Arvioiden mukaan ehdotusten kohteena ovat yleensä yli 13-vuotiaat nuoret. Siitäkään ei silti ole varmuutta, säästyvätkö sitä nuoremmat ehdotuksilta.

Monenlaisia houkuttimia tarjotaan

Nuorille tarjotaan vastikkeeksi seksistä monenlaisia houkuttimia.

– Vastikkeeksi seksistä voidaan tarjota yöpaikkaa, tavaraa, ruokaa, päihteitä. Nuoren on vaikea hahmottaa, että kyse seksin ostamisesta. Nuori voi ajatella, että minähän itse hyödyn tästä, pohtii Anna Nuotio.

– Sanon nuorille, että mieti aina tarkkaan, kun tuntematon aikuinen on sulle liian kiva. Nuoret eivät tunnista, minkä perässä aikuiset liikkuvat, tietää Sari Hälinen.

– Vaihdon välineitä on monia: raha, alkoholi, tupakka, merkkituotteet, pääsy johonkin, luettelee Kirsi Porras.

Aiheesta pitäisi puhua enemmän

Asiantuntijoiden mielestä tärkeintä olisi, että aiheesta puhuttaisiin nuorten kanssa.

– Aikuisten - sekä vanhempien että nuorten kanssa työskentelevien - pitäisi korostaa, että nuori ei ole tehnyt mitään väärää. Olisi toivottavaa, että ulkopuolinen aikuinenkin puuttuisi, jos näkee epäilyttävän tilanteen. Aikuisten pitäisi rohkaista nuoria puhumaan. Nuoret helposti syyttävät itseään, mutta koskaan tilanne ei ole nuoren vika vaan hyväksikäyttävän aikuisen, muistuttaa Nuotio.

– Nuorille pitäisi antaa mahdollisuus puhua aiheesta ja rohkaista puhumaan. Vanhemmat, nuorisotyöntekijät, opettajat, kouluterveydenhoitaja, kuraattori voivat ottaa aiheen puheeksi. Vaikka nuori ei puhuisi heti, hän voi puhua ehkä myöhemmin. Kouluissa voitaisiin esimerkiksi pohtia, miten pitää toimia, jos joku tekee sopimattomia ehdotuksia. Keskustelu ja asian nostaminen esiin on tärkeää, korostaa Porras.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja