Asiantuntijan vinkeillä koira voi hyvin lapsiperheessä – "Tämä pitää tehdä lapsille tosi selväksi"

Nämä merkit koiran käytöksessä kielivät kivusta – ethän pane vanhuuden piikkiin? 1:33
Nämä merkit koiran käytöksessä kielivät kivusta – ethän pane vanhuuden piikkiin?

Miten koiran sopeutumista lapsiperhe-elämään voisi edesauttaa? Pitkälle päästään, kun koiralle suodaan lepo- ja ruokarauha sekä valvotaan sen vuorovaikutusta lapsen kanssa. Lisäksi tarjolla pitää olla riittävästi aivo- ja nenätyötä sekä liikuntaa. 

Kun perheeseen syntyy vauva, vanhempien huomio ymmärrettävästi ja asiaankuuluvasti kääntyy paljolti ihmislapseen. Etenkin aivan alussa koira voi jäädä vähemmälle huomiolle.

Isossa elämänmuutoksessa koiralle pitää tarjota riittävästi itsenäistä puuhasteltavaa ja ajanvietettä.

– Kaikkein helpointa on käyttää koiran tavallinen ruoka-aika ruoka-aktivointiin. Eli laitetaan ruoka ruoka-aktivointilelujen sisälle tai herkkuja pahvilaatikoihin. Päivän tavalliseen ateriointiin voi hyvin kulua useampikin vartti,  eläintenkouluttajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittanut Noora Tihtonen sanoo.

Lenkkeilykään ei saisi vähentyä radikaalisti.

– Ainakin toisen vanhemman pitää huolehtia siitä, että koira saa edelleen tarvitsemansa ulkoilumäärän ja pääsee purkamaan energiaansa. Tai sitten pyydetään hoito- tai ulkoilutusapua.

Oma petipaikka takaa koiralle rauhan

Kenties yksi tärkeimmistä pelisäännöistä koira- ja lapsiperheessä on, että koiralla on oma erillinen petipaikka, jonne se saa täysin vapaasti ja rauhassa vetäytyä.

– Lapsiperhe-elämä on välillä hektistä ja äänekästä. Omalla petipaikalla varmistetaan koiralle riittävä lepo ja uni, jotta siitä ei tule ärtynyt. Kaikistahan tulee väsyneitä ja ärtyneitä, jos ei saa nukkua tarpeeksi.

– Vaikka se olisi sitten sohvan toinen pääty, niin kun koira on siinä tietyn viltin tai pyyhkeen päällä, sitä ei lähestytä eikä kosketa. Piste. Tämä pitää tehdä lapsille tosi selväksi, ja sama sääntö koskee aikuisia. Ennemmin koira kutsutaan omalta paikaltaan pois rapsuteltavaksi. 

Joskus omistajien makuuhuone halutaan rauhoittaa vauvan heräilyille. Samalla peti toisessa huoneessa tai koiraportin takana suo koirallekin unirauhan. 

– Se voi olla fiksuinta, mutta samalla se on koiralle valtavan iso muutos. Jos se on aiemmin saanut nukkua samassa huoneessa, se on eräänlainen eristäytyminen. Olisi hyvä totuttaa koiraa nukkumaan eri huoneessa pienissä pätkissä ja pikkuhiljaa pidentyvinä tuntimäärinä, mieluiten jo ennen vauvan syntymää, Tihtonen neuvoo.

Lapsia ja koiraa ei jätetä yksin

Toinen tärkeä sääntö on, että kun koira syö tai juo, pienillä lapsilla ei ole lähelle mitään asiaa.

– On parasta, että koira saa olla tyystin itsekseen koko ruokailu- tai juomisaikansa, Tihtonen sanoo.

Kolmanneksi: koira ja lapset leikkivät yhdessä vain valvottuina.

– Lapset eivät saa omin päin mennä hakemaan koiraa leikkiin tai viedä sille leluja. Lapselta voi jäädä tosi herkästi huomaamatta jokin koiran pieni varoitusele, jonka aikuinen saattaisi huomata.

– Siinäkin on riskinsä, jos lapsi menee hellyyspäissään silittämään tai halailemaan lepäävää tai nukkuvaa koiraa. Halaaminen ja pusuttelu on ihmislapselle kovin luontaista käyttäytymistä, mutta koirasta tosi uhkaavaa, Tihtonen sanoo.

Eivät hellyydenosoitukset toki täysin kiellettyjä ole, kunhan koira osaa odottaa niitä ja aikuiset valvovat tilannetta. 

– Osa koirista sietää omaan laumaan totuttuaan lapsilta tosi paljon, Tihtonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat