Mainos

Asiantuntija: Tilanne Itä-Ukrainassa huolestuttava

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan lännen ja Venäjän pitäisi nopeasti päästä neuvottelukosketuksiin ennen kuin Venäjä lähettää Itä-Ukrainaan rauhanturvaajiksi sanottuja joukkoja.

- On kuitenkin vaikea sanoa saataisiinko osapuolet neuvottelupöytään. Näyttää siltä, että tilanne on menossa koko ajan huonompaan suuntaan tässä suhteessa. Positiivista käännettä on tässä odoteltu jo jonkin aikaa, mutta tällä hetkellä ei siltä näytä. 

Kaiken kaikkiaan viime päivinä Itä-Ukrainasta kantautuneet uutiset kuulostavat Kivisen mielestä huolestuttavilta. 

Venäjän mahdollisesta roolista ei Kivisen mukaan vielä tiedetä. Ilmiselvää Venäjälle kuitenkin on, että tilanne siellä on auki, hän lisää. 

- Venäjä ei varmasti ole viaton, vaan se on vähintään inspiroinut näitä Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä. Se on ilman muuta selvää. Toinen kysymys sitten on, onko Venäjä valmis valtioiden väliseen vastakkainasetteluun, miehitykseen tai johonkin muuhun vastaavaan. 

Sotilaallinen toiminta Itä-Ukrainassa toisi Kivisen mukaan entistä kovempia pakotteita Venäjälle. Lisäksi tämä olisi merkittävin vastakkainasettelu suurvaltojen välillä kylmän sodan jälkeisenä aikana ilman, että länsi olisi valmis sotilaallisiin toimiin. 

- Ukrainassa Venäjän ja EU:n ja lännen välillä käyty valtapeli muuttuisi tällöin yhä kovemmaksi, mutta enemmän kylmän sodan kaltaisin keinoin. Länsi ei ole sitoutunut Ukrainan puolustukseen eikä sinne sotilaita varmasti lähetettäisi, hän sanoo. 

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.