Asiantuntija paljastaa: Tätä et tiennyt yrttien terveysvaikutuksista

Monia luonnonyrttejä on käytetty jo tuhansia vuosia erilaisten vaivojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Mutta tiedätkö sinä, missä yrttien terveysvaikutukset todella piilevät?

Yrtteihin jo vuosien ajan perehtynyt Järvikylän Yrttien konsulentti Marjut Suomalainen tuntee omien kokemuksien kautta monien yrttien terveysvaikutukset. Timjamin on muun muassa sanottu hoitavan hengitysteitä ja tillin edistävän ruoansulatusta.

– Nämä ovat sellaisia vanhan kansan oppeja. En halua niitä sen kummemmin tuoda esille, sillä jokainen kokee yrttien terveyshyödyt hyvin henkilökohtaisesti, Suomalainen muistuttaa

Suomalainen paljastaa kuitenkin itse pitävänsä kotonaan aina sitruunamelissaa, sillä yrtillä on rauhoittava vaikutus. Monet eivät kuitenkaan ehkä tiedä, että terveysvaikutuksia yrteistä hakevan ei kannata välttämättä popsia yrttien lehtiä.

– Minulla on aina kotona melissaa ihan päänsäryn vuoksi. Jos haluan päänsäryn pois, niin se melissan lehti ei vie sitä, vaan se varsi. Joka yrtillä on hyvät ominaisuudet, mutta ne eivät ole niissä lehdissä, vaan aina sielä varressa. Eli se kasvi versoaa lehdissä, mutta kasvaa varressa, Suomalainen muistuttaa.

Yrttiekspertti kehottaakin suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa aktiivisemmin myös yrttien varsia.

– Pitää kuitenkin aina ottaa huomioon se, että kasvihuoneessa kasvanut kasvi ei ole niin voimakas kuin taivasalla kasvanut.

Lue myös:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja