Asiantuntija: Obaman uskottavuutta koetellaan

Yhdysvaltain kongressi on hyvin jakautunut, kun se äänestää Syyrian sotaan lähdöstä mahdollisesti noin viikon kuluttua. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Presidentti Barack Obama ilmoitti eilen, että päätös sotatoimista Syyriaa vastaan viedään kongressin hyväksyttäväksi. Kongressin ylähuonetta senaattia hallitsevat demokraatit, mutta edustajainhuone on republikaanien käsissä.

Aaltolan mukaan rivit rakoilevat myös puolueiden sisällä. Kyse ei ole pelkästään Syyriasta, vaan laajemmista sisäpoliittisista patoumista.

– Kongressin johtavat poliitikot ovat rankaisuiskun kannalla, mutta republikaaniedustajat voivat osoittaa Obama-vastaisuutta ja olla sitä mieltä, ettei tällaiseen interventioon lähdetä.

Obamalle valtuutuksen hakeminen kongressilta oli mahdollisuus saada tauko ja laajempi tuki sotatoimille.

– Samalla voidaan näyttää, että Yhdysvallat ei ole perääntymässä, Aaltola sanoo.

Kongressiedustajien oli määrä saada tänään salainen selvitys Syyrian epäillyistä kemiallisista iskuista.

Ulkoministeri John Kerry kertoi Yhdysvaltain saaneen todisteita sariinikaasun käytöstä. Sariini aiheuttaa muun muassa kouristelua ja lamauttaa hengityksen.

Uskottavuus koetuksella

Obama itse on ollut aiemmin haluton sekaantumaan sotaan. Sotatoimet ovat hänelle osittain uskottavuuskysymys.

– Se osoittaa, että Yhdysvaltain politiikka ei toiminut retorisella painostuksella, vaan siitä huolimatta kemiallisia aseita käytettiin ja siksi sotaan pitää nyt lähteä, Aaltola sanoo.

Myös valtaosa yhdysvaltalaisista vastustaa iskuja uutistoimisto Reutersin tekemän selvityksen mukaan. Aaltola ei kuitenkaan usko, että Syyria-asia herättää amerikkalaisissa lopulta kovin voimakkaita tunteita.

– Obaman suosioon vaikuttavat enemmän muut asiat. Tosin hän on halunnut Yhdysvaltojen pääsevän eroon sotatoimista Lähi-idässä, joten tällainen operaatio söisi jossain määrin poliittista uskottavuutta.

Aaltola sanoo, että tilanne on jo joka tapauksessa hallitsematon, hyökkää Yhdysvallat sitten Syyriaan tai ei.

– Paljon riippuu siitä, mitä presidentti al-Assad tekisi sen jälkeen. Jos hän laajentaa sotaa, se voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat