Mitä ihollesi tapahtuu, kun et meikkaa päivään, viikkoon tai kuukauteen?

Toimittaja testasi Botoxin 6:25
Videolla MTV Uutisten toimittaja kävi testaamassa botoxia.

Nykyiset olosuhteet maailmalla ovat johtaneet tilanteeseen, jossa moni työskentelee etänä kotoa käsin. Tämä voi olla täydellinen tilaisuus antaa kasvojen iholle breikki meikistä!

Vielä ei tiedetä, kuinka kauan koronaviruksen aiheuttama globaali pandemia kestää, joten etätöistä tuskin ollaan hetkeen luopumassa. Yksinäiselle tämä aika voi käydä raskaaksi. Kotona työskentelyssä on kuitenkin puolensa, kuten se, että sinulla on enemmän aikaa olla läsnä lemmikkisi elämässä ja monella päivittäinen meikkaaminen jää pois rutiineista. Well and Good kysyi dermatologeilta, miten meikkaamattomuus vaikuttaa ihoon.

– Jos kosmetiikka on ollut herkästi ihohuokosia tukkivaa ja peittävää, iho alkaa näyttää paremmalta ajan kanssa, Dermatologi Rachel Nazarian kertoo.

Hänen mukaansa breikki meikistä toimii ikään kuin ihon raikastajana. Lopputuloksena on kirkkaampi, tasaisempi ja puhtaampi iho. Hyödyt eivät johdu ihonhoitotuotteista. Rasvat, voiteet ja seerumit läpäisevät ihon kuoren hoitaen sitä sisältä, kun taas kosmetiikka jää lepäämään ihon pinnalle ja herkästi tukkii sen huokosia.

Loogisesti ajateltuna pidempi ajanjakso ilman kosmetiikkaa parantaisi ihon laatua, mutta onko ajalla oikeasti merkitystä iholle?

Päivä ilman meikkiä

Ilman meikkiä iho voi ikään kuin hengittää paremmin. Mutta mitä ihon hengittämisellä oikein tarkoitetaan? Lyhyesti selitettynä: iho pystyy ilman meikkiä uudelleenvirittämään itsensä.

– Ihosi käyttäytyy eri tavoin riippuen ilmankosteudesta, stressistä ja lukuisista muista ulkoisista syistä. Jos käytät meikkiä normaalisti päivittäin, ihosi saattaa ajan kanssa lisätä, tai joissain tapauksissa vähentää, talin- ja öljyntuotantoa. Se tekee samoin myös sen luontaiselle kosteustasapainolle, Nazarian kertoo.

Kun meikki puuttuu yhtälöstä, iholla on aikaa ja mahdollisuus palautua sen niin sanottuun luontaiseen tilaan. Nazarian suosittelee kuitenkin pitäytymään normaaleissa ihonhoitorutiinissa, vaikket käyttäisikään meikkiä etätöissä. Pese kasvot aamuin ja illoin, äläkä ole huolimaton kosteusvoiteen, seerumin ja jopa aurinkosuojan kanssa. Istuessasi ikkunan ääressä myös voimakas matalalta paistava kevätaurinko pääsee herkästi tekemään tuhojaan ihollesi.

Viikko ilman meikkiä

Yleensä kerros meikkiä ihon päällä saa ihon tuottamaan enemmän öljyä. Tämä voi johtaa finneihin, mustapäihin ja muihin epäpuhtauksiin, erityisesti jos sinulla on epäpuhtauksiin taipuvainen tai rasvainen iho.

Meikin vähentäminen antaa iholle aikaa puhdistaa huokosensa. Saatat kuitenkin havaita finnejä ensimmäisen viikon aikana. Mitä vähemmän käytät meikkiä, sitä todennäköisemmin vältyt kuitenkin ajan kanssa mustapäiltä ja näppylöiltä. Ensimmäisen viikon aikana voi kuitenkin tuntua siltä, että T-alueen ihohuokoset loistavat kuuhun asti. Tämä on aivan luonnollista.

Ruusufinnin kaltaiset ihosairaudet voivat myös rauhoittua ja jopa alkaa tervehtyä, kun ihosi ei ole jatkuvasti tekemisissä aineiden ja tuotteiden kanssa, jotka saattavat aiheuttaa ärsytytystä ja tukkia ihohuokosia.

Ihonhoidon tärkeys korostuu entisestään, vaikka et käytäkään meikkiä. Ihonhoidolla iho pysyy hehkuvana ja kuulaana. Muista myös juoda runsaasti vettä, jotta ihon on helppo pitää itsensä kosteutettuna.

Kuukausi ilman meikkiä

Kuukaudessa voit nähdä jo selkeitä eroja ihosi kunnossa. Ihosolut uudistuvat noin 28 vuorokaudessa. Tämä sykli on luontainen iholle, ja se tekee sen huolimatta siitä, miten hoidat ihoasi. Kosmetiikan käyttö voi kuitenkin häiritä ihon luontaista uudistumista.

– Mitä pidempään ihosi voi olla ilman meikkiä, sitä paremmin se pystyy tasoittamaan lämpötilaa, öljyntuotantoa, kosteustasapainoa ja luontaista kuorintaa, Nazarian kertoo.

Tässä kohtaa ihohuokoset ovat jo selvästi pienentyneet ja näppylöitä pitäisi ilmaantua harvemmin. Aurinkosuojan tärkeys kuitenkin korostuu, kun iholla ei ole suojana paksua meikkikerrosta. Useissa meikkivoiteissa on mukana aurinkosuojakerroin.

Tämän kaiken lisäksi voit tässä kohtaa jo hyvillä mielin jättää turhia osia pois ihonhoitorutiinistasi. Jos et ole kuukauteen meikannut, on aivan turha puhdistaa ihoa kahta kertaa tai käyttää meikkiä poistavaa kasvovettä. Miksi puhdistaa jotain, mitä iholla ei enää ole? Hellemmät puhdistustuotteet pitävät lian poissa iholta.

Monen voi olla vaikea katsoa itseään peilistä ilman meikkiä, eikä sitä tarvitse hävetä. Kuukauden meikittömän kuurin aikana voit yrittää opettaa itseäsi arvostamaan  kasvojasi sellaisena kuin ne ovat, pienine vikoineen. Kuukauden jälkeen meikin laittaminen voi myös tuntua vähemmän rutiinilta, johon on mukava palata. Ehkä myös kevyempi kerros meikkivoidetta voikin tuntua ihanan raikkaalta vaihtoehdolta vanhoihin tunkkaisiin mattapintoihin verrattuna.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat