Asiantuntevan puutavaraliikkeen palvelut ja tuotevalikoima

Jo pidempään on ollut selvästi havaittavissa, että puutavaran käyttö rakentamisessa lisääntyy koko ajan. Mutta mitkä ovat ne erityistuotteet tai tuoteryhmät, joiden kohdalla tämä selvimmin näkyy?

"lisäys on tapahtunut nimenomaan mitallistetussa tavarassa," paljastaa Vallilan puutavaran toimitusjohtaja Kalle Lindström. "Tässä on kysymys työtapojen muuttumisesta - työmaalla pyritään nykyisin välttämään tarpeetonta puutavaran katkomista. Tämä näkyy sekä runkorakentamisessa että varsinkin sisustuspuolella, jossa puun käyttö saa yhä tarkemmin suunniteltuja muotoja."

Onko mittatarkan puutavaran käyttö sitten paljon kalliimpaa? Mitä hyötyä siitä on rakentajalle?

"Mittatarkkojen rakenneosien käyttäminen nopeuttaa työtä tuntuvasti - työvaiheita jää pois ja työmaa pysyy siistimpänä. Myös lopputulos on parempi, samoin laatu - esimerkiksi seinä on kerralla suora."

Yksi erityiskohde, jossa puun käyttö on selvästi lisääntynyt ovat pientalojen väliseinät. Pelkkä kipsilevy rungon päällä alkaa olla menneen talven lumia: nykyään sen taakse pannaan ensin vaneria tai lastulevyä. Runko jäykistyy, ääneneristys paranee, kiinnitykset helpottuvat huomattavasti. Siinä siis yhdistyvät parhaalla tavalla puulevyseinän jäykkyys ja kipsilevyn helppo pinnoitettavuus.

Määräykset muuttuvat - varaudu ajoissa

Monessa kunnassa sekä pienrakentaja että ammattilainen saattavat nykyään yllättyä kuullessaan rakennusvalvontaviranomaisen kysyvän runkokatselmuksen yhteydessä runkotavaran lujuusleimoja tai -todistuksia. Käytäntö on yleistymässä ja sen tarkoituksena on taata myös rungon laatu.

"Viranomaiset ovat antaneet rakennusvalvontaan suosituksen siitä, että pientalojen runkorakenteissa voisi käyttää vain ja ainoastaan lujuuslajiteltua tavaraa. Puhutaan semmoisesta lujuuslajitteluluokasta kuin T24. Osa kunnallisista rakennusvalvontaviranomaisista on päättänyt, että vastaavan leiman on oltava näkyvissä."

Määräys ei koske rakentajaa, joka kaataa tarvitsemansa puun omasta metsästään. Mutta kun tilanne on uusi - mikä on puutavaraliikkeen valmius toimittaa tällaista tavaraa?

"Tällä hetkellä pystytään toimittamaan T24-leimattua puutavaraa sekä kotimaassa että ulkomaille - tosin se on vielä nykyisellään tilaustavaraa. Ehkäpä jo kevään ja kesän myötä se kuitenkin tulee lisääntymään myös varastotavarana eri puutavaraliikkeissä."

Toisin sanoen kannattaa jo suunnittelun alkuvaiheessa ottaa selvää oman kunnan rakennusvalvonnan kannasta tähän asiaan ja huomauttaa myös tarjouspyynnössä, että tavaran on oltava T24-leimattua. Runkokatselmusvaiheessa ollaan jo auttamatta myöhässä, ellei asiaa ole aikaisemmin hoidettu. Puutavaraliikkeeltä saattaa silti vielä silloinkin saada todistuksen toimitetun tavaran laadusta. Monella liikkeellä on puutavaran leimausoikeus ja asiansa osaava henkilökunta, joka voi tarvittaessa tulla paikan päälle ja käydä rungon läpi vaikka osa osalta tarkastajan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja