Mainos

Asemasta asunto Ellenille – puukuitulevyä sisäseiniin

Ellenin tuleva koti on iso, yksistään alakerrassa on pinta-alaa 313 neliötä. Alkuvaiheessa tästä on tarkoitus kunnostaa vain osa: vanha asemapäällikön huoneisto sekä kylpytilat.

"Pikkuhiljaa sitten voi laajentaa reviiriä", Ellen Jokikunnas pohtii. "Pitäisi tehdä iso juhlasali, ja vintilläkin on tilaa...".

Keittiön vanha puuhella ja lattiat säästetään. Muuten keittiöstä tulee aivan uusi ja nykyaikainen. Seinät levytettiin 22 mm paksuisella Huokoleijona-puukuitulevyllä, joka on luonteva valinta vanhaan hirsirakennukseen. Puukuitulevy valmistetaan puusilpusta ja vedestä keitetystä seoksesta, joka painepuristetaan ja prässätään levyksi korkeassa lämpötilassa. Levy on helppo ja nopea asentaa ja sen pinta on miellyttävän lämmin.

Levytystä varten tarvittiin koolaus. Sen tekemiseen on yhtä monta tapaa kuin tekijääkin. Hirsiseinään tehdään yleensä liukukoolaus, mutta täällä tarkastajat olivat arvioineet rakennuksen jo liikkumisensa liikkuneen 100 vuoden aikana. Lämpöliikkumiseen puolestaan riittää vastaamaan tavallinen koolaus. Mittaukset kertoivat seinien suoruuden heittävän niin paljon, ettei koolausta kannattanut kiinnittää suoraan seinään, joten rakennettiin suosiolla eräänlainen apurunko hiukan etäämmälle seinästä. Koska talo on iso, muutama sentti sinne tai tänne ei huoneita pienennä.

Koolauksen puutavara on höylättyä kakkkoskakkosta, 48 x 48 mm. Laudallakin tämän olisi voinut toteuttaa, mutta tällä saatiin toteutettua mainiosti myös sähkövedot. Jako määräytyy pintamateriaalin mukaan: 22 mm paksuiselle puukuitulevylle se on 400 mm.

Koska huoneet ovat 360 cm korkeita ja levyn pituus 300 cm, yksi levy ei riitä lattiasta kattoon. Oli päätettävä, sijoitetaanko jatkokohta seinän ylä- vai alaosaan ja päädyttiin siihen, että alhaalla se jää enemmän piiloon - elämistähän saattaa ilmetä, silloin jatkokohta saattaa erottua. Alhaalle sijoitetaan huonekaluja ja kaappeja, jotka kätkevät taakseen suuren osan seinän alapinnasta.

Levyt voi kiinnittää joko nauloin tai ruuvein. Naulan pituuden suhteen nyrkkisääntö on kaksi ja puoli kertaa kiinnitettävän levyn paksuus, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa noin 55-60 mm. Sopiva naula on kannallinen kampanaula, jonka pitää olla kuumasinkitty tai galvanoitu. Tämä siksi, ettei se ala myöhemmin puskea ruostetta tapetin tai vesiliukoisen maalin alta. Naula- tai ruuvijako on levyn reunoilla 15 cm, keskellä 30 cm. Vaakasauman taakse on laitettava puut, joihin levyn reunat kiinnitetään kuten muuallakin.

Koska levy on pehmeää, rasianreiät on kätevä merkata siihen nostamalla levy alustavasti paikalleen ja koputtelemalla sitä varovasti rasioita vasten. Reiät sahataan näin syntyvien merkkien mukaisesti.

Lisätietoja: Suomen Kuitulevy Oy, Heinola, www.suomenkuitulevy.fi/

(JKA 11.1.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.