Mainos

Armeijan miesmallit julki

Pohjoismaiden tasa-arvoministerit haluavat panna tutkijat selvittämään, millaisia miehiä armeija muovaa nuorukaisista. Armeijan miesmallien paljastaminen on osa laajaa miesten tasa-arvoa koskevaa toimintasuunnitelmaa, jonka ministerit olivat valmistelleet Pohjoismaiden neuvostolle.

Taustalla on ajatus, että sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan lisää tietoja miehen rooleista ja niiden muuttamista. Tasa-arvoministerit olivat löytäneet kosolti tutkimisen arvoisia asioita. Idealistalla on mm. sellaisia asioita kuin "isän yleinen erityinen merkitys pikkulapsille ja kouluikäisille", "miesten mahdollisuudet ja kyky tulkita lapsen sanattomia viestejä" sekä "avioeron jälkeen isän roolissa tapahtuvat prosessit".

Miestutkimuksia tekemään tarvitaan tietysti tutkijoita eri maihin ja heidän yhteydenpitoaan varten pohjoismainen miestutkimuksen koordinaattorin virka sekä tutkijoiden yhteisiä kokouksia. Ministereiden idealista herätti neuvoston kokouksessa vain muutaman puheenvuoron. Riitta Prusti ehdotti jatkoksi Pohjoismaiden neuvoston omaa teemaistuntoa asiasta.

Armeijaa pidetään tärkeänä kohteena, koska "asevelvollisuudella on suuri vaikutus siihen, kuinka pojat kasvavat miehiksi ja kuinka miehet oppivat suhtautumaan laillistettuun väkivallan käyttöön, erilaisiin rasitteisiin, kaipaukseen ja toveruuteen".

Isäkonferenssi ja ideakirjoja

Tutkijatapaamisten lisäksi vuoteen 2000 ulottuvassa suunnitelmassa on isäkonferenssi "tavallisille suomalaismiehille". Tarkoituksena on pohtia isärooleja suuremmalla joukolla. Pohjoismaiden ammattijärjestöjä patistellaan laatimaan ideakirjaa miesten tasa-arvosta työelämässä.

Tasa-arvoministerit odottavat ideoita mm. siitä, "miten voidaan neuvotteluin ja lainsäädännön avulla ratkaista se ristiriita, jonka monet miehet kokevat työn ja perheen välillä". Ideavihkosta tai käsikirjaa kaavaillaan myös avuksi opettajille, joiden päänsärkynä ovat pojat, joille oppi ei maita tai jotka muuten eivät pärjää koulussa. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.