Arkkipiispa jyrähti Ruotsin Koraani-protesteista – huomauttaa myös suomalaisia: "Ylpeyteen ei kuitenkaan ole syytä"

Arkkipiispa kritisoi kannanotossaan myös rasististen kommenttien perustelua sananvapaudella.

Koraanin polttaminen ei kuulu sananvapauden piiriin, sanoo Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kannanotossaan. Hän viittaa Ruotsin Koraani-protesteihin.

Arkkipiispa sanoo, ettei voi Suomessa vähemmistössä olevan kirkon johtajana hyväksyä tällaista tulkintaa sananvapaudesta.

Hänen mukaansa pyhän kirjan polttamisessa tuhoutuvat keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen lähtökohdat. Lisäksi siinä kajotaan tunteettomasti ihmisen identiteetin ydinosiin ja henkilökohtaiseen toivoon, hän kirjoittaa.

– Suomessa olemme toistaiseksi pystyneet parempaan ja meitä suojelee laki uskonrauhan rikkomisesta. Ylpeyteen ei kuitenkaan ole syytä: meilläkin on äskettäin nähty, kuinka rasistisia kommentteja puolustellaan sananvapaudella, arkkipiispa sanoo kannanotossaan.

Arkkipiispa viitannee Suomen viimeaikaiseen hallituskohuun.

Ihmisten välistä ykseyttä ja yhteisöllisyyttä ei luo hänen mukaansa samanlaisuus vaan keskinäinen kunnioitus.

Hän vetoaa myös kristinuskon ja islamin yhteisiin juuriin Lähi-Idässä.

– Jaamme yhteisen näkemyksen pyhiin kirjoihin perustuvasta Jumalan ykseydestä sekä rukouksen ja paaston tärkeyden korostamisesta, hän kirjoittaa.

Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani moskeijan ulkopuolella 0:18
Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani

Lue myös:

    Uusimmat