Arjen hyvät säästövinkit

Kukkaron nyörejä pitäisi kiristää, mutta neuvottomuus voi iskeä. Arjen pienillä valinnoilla voit tehdä suuren vaikutuksen lompakkosi paksuuteen.

Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen tietää, minkälaisilla jokapäiväisillä valinnoilla voi säästää rahaa. Ensimmäisenä Siltanen kehottaa kierrättämään ja lainaamaan.

"Lainaus on hyvä konsti, esimerkiksi työkaluja tai ompelukonetta voi lainata naapurilta, ei tarvitse aina ostaa uusia. Usein myös unohdetaan, että kirjastoja ja musiikkikirjastoja voi ja kannattaa käyttää hyväkseen."

Sähkölaitteet voivat olla suuria sähkösyöppöjä. Jos sähkölaitteessa on punainen valo päällä, se tarkoittaa sitä, että se on valmiustilassa eli se käyttää sähköä.

"Sähkölaitteet kannattaa sammuttaa kunnolla virtanappulasta, ainakin yöksi. Myös valot on hyvä sammuttaa aina kun ei huoneessa oleskele."

Suuren säästön saa aikaan, jos ei aina tarvitse ostaa uusia vaatteita tai tavaroita. Siltanen ehdottaakin tavaroiden korjaamista uuden ostamisen sijaan.

"Korjaaminen kannattaa. Suomen edellisen taantuman aikaan huomasi, että ihmiset alkoivat korjauttaa kodinkoneitaan ja vaatteitaan sen sijaan, että ostaisivat aina uusia. Usein unohdetaan, että kenkiäkin voi korjauttaa."

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty

Jos vaikka suunnittelet illalla ulos lähtöä, mainitsee Siltanen hyvänä säästövinkkinä sen, että nostaa rahaa etukäteen tarvitsemansa määrän ja jättää luottokortin suosiolla kotiin. On kuitenkin muitakin tapoja, kannattaa esimerkiksi laittaa rahaa sivuun.

"Ota vaikka toinen pankkitili jonne siirrät rahaa vaikka päivittäin tai viikoittain. Pikkuhiljaa sinne kertyy isompi summa, jonka voi käyttää vaikka lomamatkaan. Vanha kunnon säästöpossu on myös hyvä vaihtoehto", Siltanen lisää.

Säästäminen on taito muiden joukossa. Kun opettelee sanomaan "ei" silloin kun muut sanovat "kyllä", pääsee jo pitkälle. Se on hankala, mutta ehdottomasti opettelemisen arvoinen taito.

Heräteostoksien välttämiseen on myös toinen hyvä keino. Siltanen ehdottaa "nuku yön yli" -taktiikkaa.

"Ota haluamaasi tuotteeseen vähän välimatkaa ja nuku yön yli. Aamulla mielesi on voinut muuttua. Muista siis pistää jarrut päälle kaupassa. Jos löydät kivan vaatteen, niin ota vaikka kännykkäkameralla kuva vaatteesta päälläsi ja katso kotona myöhemmin kuvasta, haluatko vielä sen."

Suurempien hankintojen kanssa kannattaa Siltasen mukaan laskea omasta palkastaan, montako päivää rahasumman tienaamiseen menee. Suurin ostohimo voi laantua, kun tajuaa, että rahojen keräämiseksi pitää työskennellä vaikka kuukauden päivät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja