Arilta huijattiin 25 000 euron arvoinen pienoiskaivinkone – kun samaa yritettiin uudestaan, miehen hyväuskoisuus karisi ja nyt hän virittää rikollisille ansoja

Rakennusalan yrittäjä Ari Haatainen sanoo huomanneensa, että huijarit käyttävät yleensä prepaid-puhelinliittymiä, gmail-sähköpostiosoitteita ja lähettävät aina ”kaverinsa” noutamaan lastin puolestaan. Haataisen tarinan kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

20. elokuuta puolenpäivän aikaan riihimäkeläinen Ari Haatainen saapui sovitulle tapaamispaikalle. Hän odotti Vermon raviradan parkkipaikalla pienoiskaivinkoneen luovuttamista metsäsijoitusalan yrityksen nimissä yhteyttä ottaneelle henkilölle. Hetken päästä paikalle saapuikin mies, joka ilmoitti hakevansa kaivinkoneen kaverinsa puolesta. Haatainen luovutti kaivurin ja ajoi pois. Hänen mukaansa pian poliisi soitti ja kertoi, että kaivinkoneen hakenut mies on pidätetty.

Kyseinen huijari oli ottanut Haataiseen yhteyttä Davvi Metsä Oy:n nimissä ja pyytänyt vuokralle pienoiskaivinkoneen. Yrityksen nimissä on tehty muitakin huijauksia tai huijausyrityksiä.

"Davvi Metsä Oy:n nimissä on viime aikoina lähetetty huijaustarkoituksessa tarjouspyyntöjä puutavarasta ja sen kuljettamisesta", kirjoitti yritys nettisivuillaan elokuussa.

Ei mene enää halpaan

Haatainen on nyt oppinut tunnistamaan huijarit jo kaukaa. Etenkin virolaisaksentti, prepaid-liittymä, gmailin sähköpostiosoite ja tapaamispaikan jatkuva vaihtuminen soittavat hänellä hälytyskelloja.

Aiemmin Haatainen oli hyväuskoinen ja joutui maksamaan siitä kalliin hinnan. Heinäkuussa 2019 riihimäkeläiseltä yrittäjältä varastettiin 25 000 euron arvoinen pienoiskaivinkone juuri samalla menetelmällä. Häntä lähestyttiin tunnetun suomalaisen firman nimissä ja pyydettiin pienoiskaivinkone vuokralle. Silloin Haatainen suostui ja vei sen sovitulle tapaamispaikalle, eikä ole nähnyt kaivuriaan sen koommin. Hän teki asiasta rikosilmoituksen, mutta syyllisiä ei saatu ikinä kiinni.

Sen jälkeen Haatainen päätti olla rikollisia ovelampi. Tähän tarjoutuikin mahdollisuus, kun viime tammikuussa erään kiinteistösijoitusfirmaan nimellä esittäytynyt mies lähestyi häntä jälleen pienkaivinkoneen vuokrausasialla. Haatainen haistoi heti palaneen käryä, ja pienen selvittelyn jälkeen selvisikin, ettei firma ole tilannut mitään kaivinkonetta. Huijarit siis vain käyttivät firman nimeä uskottavuuden saavuttamiseksi.

– Ajattelin, että toista kertaa en mene halpaan. Ärsyttää, kun nämä huijarit varastavat pitkää päivää painavilta ja rehellisiltä yrittäjiltä, Haatainen sanoo.

Ansa odotti

Haatainen päätti virittää ansan poliisin avulla. Hän soitti poliisille ja kertoi koko tarinan. Poliisin kanssa sovittiin, että Haatainen vie kaivinkoneen sovittuun paikkaan ja samalla pitää viranomaiset ajan tasalla.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Ilta-Sanomien mukaan tapaus on poliisille tuttu ja se on osa laajempaa vyyhtiä, johon liittyy kymmeniä samankaltaisella kaavalla toteutettuja epäiltyjä törkeitä petoksia.

Kiinniotto-operaatio oli pitkä prosessi, jonka aikana huijari yritti vaihtaa tapaamispaikkaa ja saada Haataisen jättämään kaivinkoneen portille. Haatainen ei siihen suostunut, vaan vaati, että joku tulee noutamaan pienoiskaivinkoneen.

Lopulta huijari ja tämän läheisellä huoltoasemalla odottanut rikoskaveri jäivät kiinni. Samoin kävi myös reilu kuukausi sitten Vermon raviradan parkkipaikalla. Haatainen viritti ansan, poliisi otti kiinni.

– En tätä huijareiden kiinniottoa nyt ihan harrastukseksi sanoisi, mutta on niitä tässä jonkin verran tullut tehtyä, Haatainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja