Mainos

Arava-asuntojärjestelmä täytti 50 vuotta

Arava-asuntoja on rakennettu puoli vuosisataa. Tänä aikana Suomessa on rakennettu yli kaksi miljoonaa asuntoa, joista noin 860 000 on aravalainoitettuja. Arava-järjestelmä luotiin aikoinaan poistamaan sodanjälkeistä asuntopulaa.

Pääjohtaja Teuvo Auran komitean ehdotuksen mukaan 1. huhtikuuta 1949 perustettiin erityisvirasto, Arava, joka myönsi aravalainoja asutuskeskusten osaketalojen ja vuokratalojen sekä hartiapankilla toteutettujen omakotitalojen rakentamiseen. Pääpaino oli aluksi omistusasuntojen rahoittamisessa. Vuokratalojen lainoitusta alettiin lisätä 1960-luvulta lähtien.

Nykyisin aravalainoitus rahoitetaan valtion talousarvion ulkopuolisesta Valtion asuntorahastosta. Rahasto kilpailuttaa varainhankintansa kansainvälisillä pääomamarkkinoilla. Asuntorahaston mukaan viime vuosina varoja lainoitukseen on hankittu aravalainasaatavia arvopaperistamalla. Myös asuntolainojen korkotuet ja muutamat asuntotoimen avustuserät maksetaan nykyisin rahaston varoista.

Valtion asuntorahasto korostaa, että nykyisellä korkotasolla aravalainoitukseen ei sisälly korkosubventiota, sillä aravalainoista kertyvät korkotulot ovat samaa luokkaa kuin varainhankinnan kustannukset. Aravalainoituksella rakennettujen vuokra-asuntojen keskivuokra oli viime keväänä runsaat 36 markkaa neliöltä ja pääkaupunkiseudulla 40 markkaa neliöltä.

Nykyisin lainoitetaan vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sellaisilla alueilla, joille kasvanut muuttoliike on synnyttänyt uudelleen asuntopulaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.