Mainos

Arafat on valmis hyväksymään ehdotuksen rauhankokouksesta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ilmoittaa olevansa valmis hyväksymään Israelin ehdotuksen alueellisesta rauhankokouksesta, jos Yhdysvallat tukee ajatusta ja jos Israel vetää joukkonsa Länsirannalta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi tänään, että palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin osallistuminen kokoukseen ei ole välttämätöntä.

Sunnuntai-iltana Fox News -tv-kanavan haastattelema Arafat kehotti puhelimessa Israelia vetämään joukkonsa välittömästi pois Länsirannan palestiinalaisalueilta. Arafat totesi, että hän hyväksyy minkä tahansa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tukeman toimen, jos se edistää Lähi-idän rauhanprosessia. Hän myös totesi olevansa nopeastikin valmis neuvotteluihin, jos Israel lopettaa välittömästi miehityksen.

Israelin pääministeri Ariel Sharon ehdotti sunnuntaina päättyneissä keskusteluissa Yhdysvaltain ulkoministerille Colin Powellille alueellisen Lähi-idän rauhankokouksen järjestämistä. Yhdysvaltain johtamaan kokoukseen osallistuisivat Israel, Egypti, Saudi-Arabia, Jordania, Marokko ja "palestiinalaisten edustajat". Osallistujaluetteloa saatettaisiin laajentaa. Ainoana konkreettisena ehtona olisi, ettei Arafat osallistu kokoukseen, sanoi israelilaislähde tänään.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres sanoi, että kokous voitaisiin järjestää lähiviikkojen aikana. Kokouksen tarkoituksena olisi hänen mukaansa avata poliittisia näkymiä.

Powell: Konferenssi voi alkaa ilman Arafatia

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti suhtautuvansa avoimesti ehdotukseen. Powell sanoi tänäänTel Avivissa, että rauhankokous voitaisiin järjestää ministeritasolla.

Ulkoministeriön edustajan mukaan kokouksesta on keskusteltava kummankin osapuolen kanssa: kuinka se järjestettäisiin ja missä se pidettäisiin. Powell sanoi, että Arafat voi valtuuttaa palestiinalaisliikkeestä ihmisiä edustamaan itseään.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat torjui ajatuksen tuoreeltaan. Hänen mukaansa se on "ajan haaskausta". Israelin tulisi sen sijaan hyväksyä Saudi-Arabian esittämä rauhanaloite, Erekat sanoi uutistoimisto Reutersille.

PLO: Ehdotus tuli huonoon aikaan

Toinen palestiinalaisten edustaja, Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n poliittisen osaston johtaja Farouq Kaddoumi luonnehti tänään Sharonin ehdotusta naurettavaksi ajankohtana, jolloin Länsiranta on miehitettynä.

-Israelin on vetäydyttävä miehittämiltään alueilta, ja vasta sen jälkeen voimme puhua neuvotteluista, emme tänään, joukkomurhien aikana, Kaddoumi sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.