Studio55.fi järjesti yhdessä Finnmatkojen kanssa arvonnan, jossa palkintona oli mahdollisuus päästä lääkäri Antti Heikkilän yksityiselle luennolle. Kilpailuun tuli yli 1200 osallistumista, joten harmillista oli, että kaikki voittajat eivät ilmoittaneet esteestään, sillä tilaa olisi tällöin ollut muille halukkaille.
Antti Heikkilä kertoi luennollaan pääasiassa Välimeren ruokavaliosta, mutta yleisön kysymysten myötä haettiin luennon lopuksi vastauksia myös muihin ruokavalioasioihin.
– Välimeren dieetti on suurelta osin luotu myytti, sillä Välimeren alueen eri maiden ruokavaliot eroavat toisistaan. OECD:n tilastojen mukaan kreikkalaiset ovat lihavampia kuin suomalaiset, kun puolestaan ranskalaiset ja italilaiset ovat laihempia kuin suomalaiset, Antti Heikkilä totesi
Hän toi esiin myös geenien aktivoitumisen ruokavalion perusteella.
– Ihmisellä on 30 000 geeniä, joista kaikki vaikuttavat toinen toisiinsa. Kaikki geenit eivät kuitenkaan välttämättä aktivoidu. Siihen vaikuttavat ravinto ja mieli, Heikkilä kuvaili.
Ruisleipä on pahasta
Antti Heikkilä muistutti geenien olevan samanlaisia kuin esi-isillämme, mutta esimerkiksi Suomessa maatalouden alkaminen muutti sitä, kuinka geenit ihmisessä aktivoituvat. Keskiaikainen ruokavalio "naatteineen ja lihoineen" sai ihmiset voimaan Heikkilän mukaan hyvin, mutta viljojen käyttöön tuleminen aiheutti terveysongelmia.
– Esimerkiksi ruisleivässä oleva lektiini muuttaa suolen limakalvoa niin, että proteiinit pääsevät suoraan verenkiertoon. Filaatti suolistossa puolestaan estää mineraalien imeytymistä, Heikkilä sanoo.
Mutta vaalea viljakaan ei ole hyväksi, sillä Heikkilä kertoo, että paljon pullaa ja leipää syövillä on korkeampi riski sairastua osteoporoosiin. Hänen mukaansa ihmisillä on myös monesti huonompi kyky sietää viljaa kuin he tietävätkään, eikä tämä ominaisuus edes välttämättä näy testeissä.
Mikä rasva on paras?
Antti Heikkilä on jo aikaisemmin puhunut paljon rasvoista, ja aihetta sivuttiin myös tällä luennolla. Hän muistutti, että rasvoja syödään, paitsi nälän poistamisen, myös siksi, että elimistö koko ajan uudistuu. Kasvirasvat saavat kuitenkin solut rakentumaan väärin.
– Mitä alhaisempi kolesteroliarvo on, sitä enemmän esiintyy dementiaa, Heikkilä kertoi.
Erityisen hyväksi hän kehui kookosrasvaa, joka sopii myös ruoan paistamiseen.
Uusimmat
-
12:04
Anton Levtchiltä mehevä paljastus Rikard Grönborgin temperamentista kulisseissa – huoli irtaimistosta heräsi
-
11:47
Superjuoksijoiden valmentajaisä skandaalin keskellä – pahoinpidellyt omaa lastaan
-
11:47
Asiantuntijalta kuohuviinitärppi vappuun: Kuin samppanjaa "pilkkahintaan"
-
11:19
Oulusta löydetty ruumis – poliisi epäilee tappoa
-
11:10
Ex-elokuvatuottaja Harvey Weinstein joutui sairaalaan
-
10:37
Venäjä jatkaa kiivaita hyökkäyksiään itärintamalla – Ukraina uskoo venäläisten tavoitepäivän lähestyvän
-
10:37
Mestiksen mestarille uusi päävalmentaja – kultaluotsi hyppää SM-liigaan
-
10:23
Poliisilta uutta tietoa Vornasen aseesta
-
10:16
Xi Jinping Eurooppaan – yllättävät kohdemaat
-
10:15
Näin puhdistat kellastuneen ylioppilaslakin – yksi tapa ehdottomasti kielletty!
-
10:02
Tuttu hahmo tekee paluun Salkkareihin
-
09:59
"Korkeapainevappu!" Lämpö hipoo 20 astetta, tänne meteorologi ennustaa parasta säätä
-
09:52
Washington Post: Donald Trump yritti häikäilemätöntä temppua – sai järjestäjiltä porttikiellon
-
09:38
MTV seuraa: Vartija ja järjestyksenvalvojat syytteessä Ison Omenan kuolemasta – uhri kuoli sydänpysähdykseen
-
09:30
Historiallinen kaksoisvoitto Suomeen – naiset kahmivat komean palkintopotin
-
09:26
Alan Wake 2:n tekijän tappio pieneni alkuvuonna
-
09:21
Purra: Vornasen tapaus ikävä kolaus perussuomalaisten uskottavuudelle turvallisuuden puolestapuhujana
-
09:05
Skandaali jalkapallokentällä – valmentaja kuristi vastustajaa kaksin käsin
-
08:59
Kehtaako painaa? Finnairilla työskentelevä Sanna kertoo, mitä lentoistuimen yllä olevasta kutsunapista tapahtuu
-
08:54
Kuluttajien luottamus heikkeni tuntuvasti
-
Lataa lisää