Mainos

Antibioottilehmien maito pian käyttökelpoista

Pian myös penisilliinikuurilla olevat lehmät tuottavat käyttökelpoista maitoa. Tämän varmistaa uusi kotimainen keksintö, joka hajottaa maitoon lehmästä kulkeutuvan penisilliinin.

Suomessa on tehty uusi mullistava keksintö, joka hajottaa penisilliinin kulkeutumisen maitoon, jos lehmä on ollut lääkekuurilla. Keksinnön ansiosta miljoonia litroja penisilliinistä puhdistettua maitoa pystytään käyttämään vasikoiden juomarehuna eikä antibioottimaidon hävittämiseen liity enää ympäristöriskiä.

Penisilliini on ylivoimaisesti yleisin lääke, jolla lehmien utaretulehdusta hoidetaan Suomessa. Utaretulehdus puolestaan on varsin tavallinen sairaus, jonka lehmä saa poikimisen jälkeen samalla kun maidontuotanto on suurimmillaan. Maitoa ei voi silloin antaa vasikalle, sillä se saisi turhan antibioottikuurin. Niinpä Suomessa joudutaan vuosittain kaatamaan hukkaan noin 7,5 miljoonaa litraa antibioottia sisältävää maitoa.

Antibiootteja sisältävän maidon ympäristö- ja terveysriskejä voi vain arvailla samalla kun uusien vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy jatkuvasti. Nyt tuotteeksi kehitetty maidosta penisilliiä hajottava entsyymi on itse asiassa luonnon oma tuote. -Tuote perustuu betalaktamaasi-nimiseen entsyymiin. Se on entsyymi, jota bakteerit ovat tuottaneet maailman ajoista asti. Nyt se on tässä sitten valjastettu ihmiskäyttöön. Entsyymi hajottaa penisilliinin molekyylin niin, että se ei tapa enää bakteereita, sanoi tutkimusjohtaja Kalevi Heinonen Vetcaresta MTV3:n Lounasuutisissa.

Penisilliiniä hajottava entsyymi lisätään suoraan maitoon, minkä jälkeen sitä voidaan käyttää vasikoiden juomarehuna. Tämä puolestaan tuo merkittäviä kustannussäästöjä maitotiloille.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.