"Annamme lapselle puhelimen, emmekä valvo, mitä hän netissä tekee" – vanhempia varoitellaan somen 48 tunnin haasteesta, mutta onko se totta?

48 tunnin haasteena tunnettu yllytys leviää Facebookissa. Poliisi varoittaa haasteesta huolimatta siitä, että se saattaa olla uutisankka.

Amerikkalaispoliisi varoittaa perheitä uudesta haasteesta, jossa teini-ikäiset lapset katoavat tahallaan kahdeksi päiväksi. 48 tunnin haasteena tunnettu yllytys leviää Facebookissa, kertoo Fox29.

Vie poliisin resusseja

Ajatuksena on kadota kahdeksi päiväksi, joiden aikana "kadonnut" kerää pisteitä jokaisesta sosiaalisessa mediassa saamastaan tykkäyksestä tai kommentista. Tarkoituksena on siis aiheuttaa mahdollisimman paljon puhetta sosiaalisessa mediassa.

Poliisin mukaan haaste ei itsessään ole vaarallinen, mutta se vie poliisin resursseja muulta toiminnalta.

Onko haaste huijaus?

Haaste on kiertänyt jo vuonna 2017. Aiemmin netissä kiersi myös huhu Game of 72  -haasteesta, jossa kehotetaan katoamaan 72 tunniksi.

Snopes-sivuston mukaan haaste on kuitenkin uutisankka: yleensä artikkelit "varoittavat villityksistä", mutta eivät löydä henkilöitä, jotka olisivat oikeasti osallistuneet haasteeseen. Sama saattaa Snopesin mukaan koskea 48 tunnin haastetta.

Katoamistapaukset ovat poliisille tärkeitä

Kaikesta huolimatta haaste kiertää jälleen netissä. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Clay Countyn poliisiasema varoittaa haasteesta, sillä se haittaa aitoja katoamistutkimuksia.

– Kun lainvalvojat tulevat mukaan, katoamisesta tulee suuri asia meille, koska tällaiset tapaukset ovat prioriteettilistamme kärjessä, puhemies Chris Padgett toteaa.

Jos joku katoaa "vitsillä", mutta vie poliisin tai muiden viranomaisten aikaan, seurauksena voi olla syyte.

– Internet on valtatie, ja puhelimemme ovat kuin ajoneuvoja tuolla tiellä. Et antaisi autosi avainta 12-vuotiaalle lapselle, mutta joskus annamme lapselle puhelimen emmekä valvo, mitä hän netissä tekee, Padgett kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja