Anjna luuli vauvansa oireiden selittyvän vastustuskyvyn puutteella – karu diagnoosi pelästytti

Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon:"Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen" 0:38
KATSO MYÖS: Tunnetko ihosyövän hälytysmerkit?

Brittinaisen lapsi sairastui leukemiaan vain seitsemän kuukauden iässä. Kolme vuotta kestäneiden hoitojen jälkeen taudin todettiin siirtyneen remissiovaiheeseen. 

Brittiläinen Anjna Caulton kertoo Staddordshire Live -sivustolle siitä, miten hänen tyttärellään Mialla todettiin syöpä vain seitsemän kuukauden iässä. Tytöllä todettiin akuutti lymfaattinen leukemia (ALL).

Flunssamaisia oireita, kyhmy ja mustelmia

Kaikki alkoi heinäkuussa 2017, kun seitsemän kuukaudein ikäisellä Mialla oli flunssamaisia oireita: vuotava nenä ja kuumeilua.

Anjna kertoo New York Postille, ettei hän aluksi ollut huolissaan tyttärellään ilmenneistä flunssaoireista. Läheiset olivat arvelleet, että lapsen immuunipuolustus oli vielä kehittymässä ja kenties päivähoitopaikasta johtuen hän olisi saanut pöpöjä. Lapsi oli juuri aloittanut päivähoidossa.

Anjna alkoi kuitenkin huolestua, kun tyttären voinnissa alkoi ilmetä paljon vakavampia asioita. Mian kyljessä näkyi jonkinlainen kyhmy ja hänen käsissään ja jaloissaan oli paljon mustelmilta näyttäviä jälkiä. 

Diagnoosina leukemia

Muutaman lääkärikäynnin jälkeen Mia sai lähetteen sairaalatutkimuksiin, ja tytöltä otettiin muun muassa verinäytteet. Anjna kertoo, että he olivat käyneet useammalla lääkärillä ennen kuin Mialle annettiin lähete.

Pari viikkoa kestäneiden tutkimusten jälkeen lääkärit diagnosoivat Mialle leukemian.

– Kaikki tapahtui uskomattoman nopeasti. Tuntui kuin olisin ollut tuulitunnelissa. Päässäni pyöri niin paljon kysymyksiä liittyen pieneen tyttäreeni. Yritin järkeistää koko tilannetta mielessäni, Anjna sanoo.

– Olin erittäin peloissani ja tuntui kuin maa olisi kadonnut jalkojeni alta, kun he kertoivat minulle, että hänellä oli leukemia.

Anjna kertoo silloin tajunneensa, että kaikki oli muuttunut. Heillä oli ollut lomasuunnitelmia, mutta lääkärit käskivät perumaan ne.

– Edessä olisi pitkä tie.

Kuukausien sairaalahoitojakso

Diagnoosin jälkeen 13. heinäkuuta 2017 Mia vietiin Birminghamin lastensairaalaan. Siellä hän olisi seuraavat yhdeksän kuukautta, ja tänä aikana hän saisi kemoterapiaa.

Anja kertoo, että hän ja hänen kumppaninsa joutuivat jättäytymään pois päivätöistään voidakseen olla Mian luona. 

Anja kertoo, että oli rankkaa seurata pienen väsymystä ja uupuneisuutta vierestä. Hän kertoo, että olisi toivonut voivansa itse tuntea nuo tunteet tämän puolesta.

– Sanoimme elävämme hetki kerrallaan, koska emme tienneet, miten huonoon kuntoon hän menisi.

Yhdeksän kuukauden kuluttua Mia pääsi pois sairaalasta. Hän sai tämän jälkeen kemoterapiaa kotona.

Monenlaisia hoitoja

Kaiken kaikkiaan Mia sai syöpähoitoja puolentoista vuoden ajan. Hoitojen aikana tyttö otti ensimmäiset askelensa ja sanoi ensimmäiset sanansa.

Anjna kertoo, että Mian hoitoon kuuluisia lukuisia operaatioita: kemoterapian lisäksi tehtiin muun muassa verensiirtoja sekä luuytimeen liittyviä toimenpiteitä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kolmen vuoden jälkeen saatiin ihania uutisia

Maaliskuussa 2020 saatiin kuulla helpottavat uutiset siitä, että tauti oli siirtynyt remissiovaiheeseen. Lääkäreiden mukaan Mia oli parantunut syövästä.

Anjna kertoo, että he saivat tuolloin luvan alkaa elää normaalia elämää. Tosin normaalia siitä ei sittenkään tullut, mikä johtui pandemia-ajan poikkeusoloista.

– Tuntuu, että olemme olleet helvetissä ja päässeet sieltä pois. Olemme elpyneet tästä kaikesta perheenäkin, Anjna sanoo.

– Tämä on on ollut todella pitkä ja epävarma tie ja hänen vointinsa on huolettanut minua hyvin paljon.

Aktiivinen ja energinen 5-vuotias

Nyt Mia on terve 5-vuotias. Anjna iloitsee jokaisesta päivästä, jonka hän saa olla pienokaisensa kanssa.

– Huoli ei koskaan väisty kokonaan, mutta uskoisin, että meistä on tullut sen takia parempia vanhempia.

– Hän on uskomaton, niin täynnä energiaa ja suhtautuu elämään hyvin innokkaasti. Hän on todella aktiivinen ja onnellinen.

Syöpä aiheuttaa perheeseen myös talousshokin:

Syöpää sairastavien talousahdinko yleistyy 8:56
Syöpä ei ole vain terveydellinen vaan myös taloudellinen shokki. Aiheesta keskusteltiin taannoin Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat