Ei eläessään ole polttanut tupakkaa – äidille diagnosoitiin parantumaton keuhkosyöpä: "Ensimmäinen ajatukseni oli tyttäreni"

Lapsen syöpä muutti perheen elämän 8:33
Lapsen syöpä muutti koko perheen elämän – Joacim ja Elina Viljamaa kertoivat tarinansa Huomenta Suomi -ohjelmassa.

”Tyttäreni ei tiedä, että olen sairas”, sanoo 39-vuotias yksinhuoltajaäiti, jolle annettiin vain muutama kuukausi elinaikaa. Hänelle diagnosoitiin parantumaton keuhkosyöpä, vaikkei hän ole eläessään polttanut tupakkaa.

Kate Malvenan on tavallinen 39-vuotias nainen. Sen lisäksi, että hän on urheilua rakastava bisnesnainen, hän on 3-vuotiaan Annabellen yksinhuoltajaäiti.

Se, mikä hänestä tekee epätavallisen, on se, että hänelle diagnosoitiin aggressiivinen keuhkosyöpä, vaikka hän ei ole koskaan polttanut tupakkaa.

Sai aluksi väärän diagnoosin

Kate treenasi säännöllisesti kuntosalilla ja noudatti terveellisiä elämäntapoja. Motivoitunut kuntoilija vaihtoi treeniohjelmaansa tammikuussa 2018 – noin puoli vuotta ennen musertavaa diagnoosiaan.

Pian hän alkoi tuntea kipua lonkan, selkärangan, selän ja olkapäiden alueilla. Kate oletti lihasten kipeytyneen uuden treeniohjelman vuoksi, joten hän ei osannut reagoida kipuihin sen ihmeellisemmin.

– Näin kiropraktikkoa kolmen kuukauden ajan. Nyt tiedämme, että nuo kipeät alueet olivat niitä, joissa syöpä oli, Kate muistelee aiempia tapahtumia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Syövästään tietämätön nainen kävi kerran sairaalassa, jolloin hän yski useasti isoja määriä verta. Lääkärit eivät kuitenkaan huolestuneet, vaan Kate annettiin diagnoosiksi keuhkoputkentulehdus.

Kate palasi sairaalaan kuukausia myöhemmin, syyskuussa 2018. Tuolloin hän valitti rintakipua, joka oli jatkunut jo pitkään. Lääkärit passittivat hänet röntgenkuviin, jotka olivat alku surulliselle tarinalle.

– Minut kutsuttiin takaisin vielä samana päivänä, ja sain tiedon, että keuhkoistani on löytynyt möykky. Menin sinä iltana kotiin aivan shokissa.

Oikea diagnoosi pysäytti: ”Ensimmäinen ajatukseni oli tyttäreni Annabelle”

Pian Kate sai lääkäriltä uuden kutsun vastaanotolle. Koska oli jo selvää, että Katella on syöpä, hänen vanhempansa päättivät lentää Iso-Britanniasta Australiaan tyttärensä tueksi.

Diagnoosi oli pysäyttävä. Katella oli aggressiivinen syöpä, joka oli ehtinyt levitä ympäri nuoren naisen kehoa: keuhkoihin, maksaan, imusolmukkeisiin, lonkkaan, selkärankaan, kylkiluihin ja hartioihin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Radiologin mukaan syöpä oli parantumaton. Kate sai elinaikaa puolesta vuodesta vuoteen.

– Sillä nimenomaisella hetkellä minusta tuntui kuin maailma olisi pysähtynyt. Minä ja äitini vain tuijotimme toisiamme, emmekä saaneet sanaakaan sanotuksi – kyyneleet vain valuivat silmistämme.

– Ensimmäinen ajatukseni oli tyttäreni Annabelle. Hän ei ollut edes 3-vuotias sillä hetkellä. Olen yksinhuoltaja. Olin niin turta ja epätoivoinen, yksinhuoltajaäiti kuvailee.

Tytär ei tiedä sairaudesta vieläkään: "Hän uskoo, että äiti lähtee vain töihin"

Kate ja hänen vanhempansa päättivät, ettei 3-vuotiaalle Annabellelle kerrottaisi syövästä sanallakaan. Samalla, kun Kate hymyillen esitti tyttärelleen kaiken olevan hyvin, hänen sisällään myrskysi.

Hänelle oli määrätty päivittäin suun kautta otettava syövänhoitolääke, jonka avulla Katen oli mahdollista saada vuosi lisäelinaikaa. Mutta se ei riittänyt Katelle – hänellähän on pieni lapsi, jolle hän on ainut vanhempi.

– Tiesin, että minun on tehtävä pian jotain, minun täytyi pelastaa elämäni. En suostunut kuolemaan ja jättämään tytärtäni yksin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kate sai kuulla vaihtoehtoisesta hoidosta, jota oli mahdollista saada Meksikossa. Koska Katen omat lääkärit eivät antaneet minkäänlaista toivoa parantumisesta, Kate päätti lähteä Meksikoon hoitojen perässä.

Hän rahoitti matkansa itse, ja joutui siksi kiinnittämään asuntonsa ja käyttämään kaikki elämän aikana keräämänsä säästöt.

– Annabelle ei edelleenkään tiedä mitään sairaudestani. Piilotan lääkkeitä, injektioita ja muita hoitojani. Hän uskoo, että äiti lähtee vain töihin, vaikka todellisuudessa ramppaan klinikalla, Kate muistelee rankkaa aikakautta.

– Hän on isoäitinsä kanssa, kun olen poissa. Hän luulee minun olevan Balilla töissä, vaikka olenkin Meksikossa hakemassa elämälleni lisäaikaa.

Valoa tunnelin päässä

Meksikoon matkustaminen todella kannatti, sillä 12 viikkoa myöhemmin syöpädiagnoosista Katen syöpäkasvain oli pienentynyt merkittävästi – jopa 75 prosenttia.

Syöpä oli kadonnut kokonaan imusolmukkeista ja maksavauriot olivat vähentyneet huomattavasti. Myös luissa olleen syövän leviäminen oli pysähtynyt.

Vaikka Kate onkin elänyt aina terveellisesti, hän muutti ruokavaliotaan dramaattisesti aloitettuaan hoidot Meksikossa. Hän jätti sokerin, rasvan, lihan, jyvät ja öljyn pois ruokavaliostaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hän on myös dokumentoinut syöpätaisteluaan Instagramissa. Hän on saanut kosolti kannustavia kommentteja ympäri maailman.

– Tuntemattomien hyväntahtoisuus on ollut sydäntä lämmittävää ja mieltä ylentävää. Kommentit auttavat minua parantumaan, Kate päättää toiveikkaana.

Katen Instagram-tilin viimeisimmästä kuvasta päätellen nuori nainen taistelee edelleen syöpää vastaan – uskoen siihen, että jonain päivänä hän voi palata Meksikosta takaisin kotiin rakkaan tyttärensä luokse.

Lue myös:

    Uusimmat