Äiti ja pikkupoika sairastivat syöpää samaan aikaan – vuosien tuskan jälkeen perhe sai epätodellisia uutisia: "Ajattelet, että se päivä ei tule koskaan"

1:44
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet.

Brittiläinen perhe joutui keskelle painajaista, kun äiti ja pikkupoika sairastuivat samaan aikaan syöpään. Kolme ja puoli vuotta diagnoosien jälkeen perhe voi alkaa jälleen elää normaalia elämää. Sairaudet on lyöty.

Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS (National Health Service) kertoo verkkosivuillaan Rigbyn perheen koskettavasta tarinasta. Perheenäidillä Vicillä diagnosoitiin suolistosyöpä loppuvuonna 2016. Vain viisi kuukautta myöhemmin hänen 4-vuotiaalla George-pojallaan todettiin akuutti lymfaattinen leukemia. 

– Kun George vietiin sairaalaan diagnosoitavaksi, toivuin edelleen leikkauksesta, Vici muistelee.

Perhe luotti sairaalan osaamiseen

Sekä Vicin että George-pojan syöpiä ryhdyttiin hoitamaan Worcestershiren sairaalassa keskisessä Englannissa. Ensimmäiset hyvät uutiset tulivat vuonna 2018, kun perheenäidin syöpähoidot saatiin päätökseen. Perhe luotti sairaalan osaamiseen niin vahvasti, ettei siirtänyt Georgen hoitoja läheisempään sairaalaan, vaikka he muuttivat asumaan toiseen kaupunkiin.

Nyt George on käynyt läpi viimeisen solunsalpaajahoitonsa. Sekä äiti että poika ovat selättäneet syövän.

George soitti sairaalan kelloa merkiksi siitä, että hänen hoitonsa ovat loppuneet. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Sairaalakäynnit eivät enää määritä arkea

Huolimatta vaikeasta sairaudesta vanhemmat ovat yrittäneet antaa Georgelle mahdollisimman normaalin lapsuuden. Sairaala antaa vanhemmille kiitosta lannistumattomuudesta. Syöpä ei ole estänyt Georgea tekemästä mitään.

– Hän pelaa jalkapalloa, käy uimassa ja pärjää hyvin koulussa. Hän on hyvin aktiivinen ja iloinen eikä ole kertaakaan valittanut tilanteestaan, Vici sanoo NHS:lle.

Nyt Rigbyn perheen ei enää tarvitse sinnitellä ja suunnitella arkeaan sairaalakäyntien mukaan. He voivat varata loman ja elää normaalia elämää ilman musertavaa huolta.

– Se tuntuu epätodelliselta. Kun saat ensimmäisen diagnoosin ja edessäsi on kolme vuotta syöpähoitoja, ajattelet, että se päivä ei tule koskaan, Vici sanoo.

Kaksi yleistä syöpää

Suolistosyövät ovat yleisiä: Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 uutta tapausta. Suolistosyövän yleisimpiä oireita ovat:

 • vatsakipu
 • ummetus tai ripuli
 • vaihteleva suolen toiminta
 • veriset ulosteet ja ulostamisvaikeudet.

Akuutit leukemiat puolestaan ovat yksiä lasten yleisimmistä syövistä. Tavallisimpia leukemian ensioireita ovat:

 • kalpeus
 • väsymys
 • iholla näkyvät verenvuodot ja mustelmat
 • kipu luissa tai nivelissä
 • yleisoireet, kuten lämpöily, tulehdusoireet ja sitkeät tulehdukset.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja