Analyytikko Nokian virheestä: Yritti pitää puhelimen puhelimena

Monet Nokian puhelintoimintojen myynnistä tyrmistyneet ovat leimanneet toimitusjohtaja Stephen Elopin Troijan hevoseksi ja hänen nimityksensä Nokian pahimmaksi virheeksi.

Nokialla kahdeksan vuotta Microsoft-analyytikkona työskennellyt Horace Dediu ei liity arvostelijoihin.

– On taktisia virheitä ja strategisia virheitä. Voi ajatella, että henkilön palkkaus on taktinen päätös, mutta strategiset ongelmat menevät syvemmälle.

Tästä oli Dediun mukaan kysymys myös Nokian tapauksessa. Dediun mielestä Nokian kohtaloksi koitui se, että se pyrki pitämään puhelimen väkisin puhelimena.

– Nokian strategia oli, että älypuhelin on parempi puhelin. Ongelma syntyi siitä, että äly ei tehnytkään puhelimestä puhelinta vaan tietokoneen, Dediu selittää.

Nokia kuvitteli vuosia virheellisesti, että tietokone- ja tietoliikennealan väistämätön yhdistyminen mobiiliaikakaudella olisi tarkoittanut tietokonealan sulautumista tietoliikenteeseen, mutta kävikin päinvastoin.

– Tietoliikenteestä tulikin uusissa älypuhelimissa vain yksi sovellus. Siinä on ohjelmistoja ja sitten nappi, jossa lukee puhelin. On kuin kukaan ei edes kaipaisi sitä, jos se otettaisiin pois, Dediu pohtii.

Nokian ongelma oli siinä, että tietokoneita – ja myös älypuhelimia – myytiin ja käytettiin eri lailla kuin puhelimia. Sen alan tietotaito ja verkostot olivat vahvasti Microsoftin ja myöhemmin Applen ja Googlen käsissä.

Microsoftin motto hajoita ja hallitse

Dediun mukaan koko 2000-luku olikin Nokialla taistelua väistämätöntä vastaan.

- Nokian strategia oli vuosia pitää Microsoftin markkinaosuus kurissa. Symbian-käyttöjärjestelmällä Nokia yritti yhdistää pelaajat. Jopa Samsung oli parhaimmillaan mukana. Mutta se oli heikko strategia, koska Microsoftin tapa oli hajoittaa ja hallita. He ottivat yhden kerrallaan hampaisiinsa ja kaappasivat Windows-leiriin, Dediu muistelee.

Dediu näkee Microsoftin toimissa myös sen tappion.

- Kun Microsoft toimi näin, luulen että se sokeutui vähän muilta uusilta pelaajilta. Microsoft oli taistelussaan voittoisa, mutta se hävisi sodan.

Lue myös:

    Uusimmat