45 minuuttia: Matti Vanhasen mukaan Nokia paransi Suomen valtiosuhteita

45 minuuttia -ohjelmalle antamassaan haastattelussa Matti Vanhasen mielestä Suomen pitää saada Nokian kaltainen käyntikortti maailmalle, joka avaa ovet joka paikkaan.

– Aidosti Nokian menestys oli merkittävää myös valtiolle. Suomi tunnettiin Aasiassa Nokian ansioista. Se avasi myös meidän muille vientiponnisteluille valtavasti mahdollisuuksia. Meillä oli todella uskottavuutta, kun meillä oli tällainen tuote. Nokia toimi Team Finlandina. Uskon, että se vaikutti Kiinassa siihen, että me saatiin valtiolliset suhteet erittäin vahvoiksi. Kyllä me oltiin kiinnostava kumppani, hehkuttaa Vanhanen.

Vanhasen mukaan suuret globaalit yhtiö ovat tulleet valtioiden rinnalle. Ne ovat aidosti omia toimijoita.

– Isoilla yrityksillä on vahvat kansalliset intressit kuten amerikkalaisilla tietoyhtiöllä saattaa olla turvallisuuspalvelu NSA:han liittyen. Globaaleihin yhtiöihin pitää jatkossakin olla yhteydessä kuten valtioihin, ja huomioida ne myös kansallisessa politiikassa, toteaa Vanhanen.

"En toivonut Nokia-käyntikortin menetystä"

Pääministeriaikoinaan Vanhanen tapasi Microsoftin johtoa 2003 vuodesta säännöllisesti useamman kerran. Vanhanen houkutteli yritystä investoimaan Suomeen.

¬ Mikään näin jälkeenpäin niistä tapaamisista ei viitannut siihen, että Microsoft harkitsi Nokian puhelinvalmistuksen ostamista. Se mitä taustalla silloin pohdittiin, niin sen taloushistoria meille aikanaan kertoo, pohtii Vanhanen.

Vanhasen mukaan kauppa oli seurausta siitä, että Nokian puhelinkauppa oli tippunut kelkasta pois.

Illan 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20 Matti Vanhanen paljastaa, miten valtio salaisuudet pidetään salassa vakoilulta.

Lue myös:

    Uusimmat