"Ampuminen, lopettakaa juominen, menkää ulos" – näin silminnäkijät kertovat Oslon yöllisestä baariammuskelusta

Kaksi ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut ampumavälikohtauksessa Oslon keskustassa. 

Ainakin 19 henkilöä on saanut sairaalahoitoa, kertoo norjalaislehti NRK. Lehden toimittaja sanoo, että Oslon poliisi on kerännyt silminnäkijät samaan hotelliin.

Ampumavälikohtaukset tapahtuivat kolmessa eri paikassa. London Pub -yökerhossa, Herr Nilsen -jazzklubilla ja takeaway-ruokapaikassa. London Pub on yksi Oslon suosituimmista homobaareista. Oslossa on myös käynnissä pride-viikko.

VG-lehden silminäkijät kertoivat, että kuultuaan laukauksia ulkona henkilökunta pyysi kaikkia asiakkaita makuulle.

– Pysyimme siellä, kunnes poliisi tuli ovesta sisään. Poikaystäväni antoi ensiapua yhdelle loukkaantuneista, silminnäkijä kertoo.

Jarl Ovesen sanoi VG-lehdelle saapuneensa yökerhoon juuri, kun tilanne muuttui levottomaksi. 

– Jotkut huusivat: "Ampuminen, lopettakaa juominen, menkää ulos".

Ovesen kertoi, että heidät evakuoitiin hätäuloskäynnille.

– Kun tulimme ulos, ajattelin että se olisi voinut olla me, Ovesen kertoi itkien.

Silminnäkijät kuvailevat tilannetta kaoottiseksi

Alueella on useita yökerhoja. Queer-yökerho Elsker piti asiakkaitaan sisällä lukittujen ovien takana, kun ammuskelu alkoi.

– Kuulimme laukaukset ja lähdimme juoksemaan. Se oli kaoottista ja hämmentävää. Varoitimme ihmisiä ja pyysimme heitä pakenemaan. Samalla emme tienneet, kuinka pitkälle meidän pitää juosta, ennen kuin olimme turvassa. 

César-baarissa asiakkaana ollut Kristian Hagen kertoi VG-lehdelle.

– Olin yökerhon ulkopuolella kun se tapahtui. Tunsin vain laukauksien tulevan ja minuun osui lasinsiruja. Laukauksia tuli lisää, joten juoksin baarin sisään ja yritin kertoa mahdollisimman monelle, silminnäkijä kertoi NRK:lle

"En ikinä uskonut, että näin voisi tapahtua Oslossa"

Morten Sommerstad oli yökerhon alakerrassa, kun ampumavälikohtaus tapahtui. Hän kertoo ihmisten rynnänneen hätäuloskäynnille.

– Siellä me seisoimme, eikä kukaan oikein tiennyt minne mennä ja mitä tapahtuu. Se oli todella kaoottista, hän kertoi NRK:lle.

– En ikinä uskonut, että näin voisi tapahtua Oslossa.

Juhlitaanko lauantaina pride-paraatissa?

Oslossa on määrä järjestää vuosittainen pride-paraati tänään lauantaina. Aftenpostenin mukaan on epäselvää, miten ampumavälikohtaus vaikuttaa suuniteltuun paraatiin.

Aikaisin lauantaiaamuna rikospaikan lähistölle kerääntyi ihmisiä pride-lippujen kanssa.

– En ole peloissani, olen pahoillani, tämä on surullista. Nostamme liput vielä korkeammalle huomenna, se on Priden tarkoitus. 

Nilsen Myre kommentoi Aftenpostenille.

Lue myös:

    Uusimmat