Tämä Oslon ampujasta tiedetään nyt: 42-vuotiaalla kytköksiä ääri-islamistisiin tahoihin

Kaksi kuoli ja useita loukkaantui ampumavälikohtauksessa Oslon keskustassa viime yönä. Norja on nostanut terrorismin uhkatasoa.

Poliisi on pidättänyt epäillyn ampujan. Norjan suojelupoliisin (PST) mukaan epäillyllä on kytköksiä ääri-islamistiseen verkostoon. Norjassa on nostettu terrorismin uhkatasoa. Pidätettyä epäillään murhasta, murhan yrityksestä ja terroriteosta.

Epäillystä tiedetään toistaiseksi, että hän on 42-vuotias Norjan kansalainen, joka on syntyisin Iranista. Hän on entuudestaan tuttu Norjan turvallisuuspoliisille.

Poliisi uskoo tekijän toimineen yksin.

Tapahtumapaikalta löydettiin kaksi asetta, joista toinen on automaattinen eli sarjatuliase.

– On syytä epäillä, että kyseessä on viharikos. Tutkimme, oliko Pride itsessään kohde vai onko muita motiiveja, poliisi kommentoi .

Sairaalahoitoon kymmenen, kolmen tila on vakava

Oslon poliisin Tore Barstadin mukaan kyseessä olisi kolme rikospaikkaa, joista London Pub on yksi. Kaksi muuta ovat pieni pikaruokaravintola sekä jazzklubi Herr Nilssen.

Barstadin mukaan poliisi sai ilmoituksen tapahtuneesta kello 1.14 paikallista aikaa ja poliisi uskoo pidättäneensä tekijän vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kello 1.19.

Barstad kertoi VG:lle, että sairaanhoitoa tarvitsevia on kymmenen ja heistä kolmen tila on vakava. Tämän lisäksi 12 ihmistä haavoittui tai loukkaantui tilanteessa lievemmin.

VG-lehden haastatteleman, London Pubissa olleen miehen mukaan laukaukset kuultuaan henkilökunta pyysi kaikkia asiakkaita makuulle lattialle ja ihmiset pysyivät makuullaan siihen saakka, kunnes poliisi tuli paikalle.

Twitter-tilillään Oslon poliisi kertoo, että tilanne määriteltiin niin kutsutuksi Plivo-hälytykseksi eli jatkuvasti henkeä uhkaavaksi tilanteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat