Ammattilainen varmistaa uuden kodin toimivuuden

Television sisustusohjelmissa haetaan yleensä uutta ilmettä vanhaan tilaan. Sisustussuunnittelijaa voi ja kannattaa kuitenkin käyttää myös uudessa talossa ja tilassa. Parhaan hyödyn suunnittelusta saa, jos ammattilaisen ottaa mukaan jo ennen rakennusvaihetta.

Sisustussuunnittelija ei pelkästään luo mukavan näköisiä huoneita, vaan auttaa myös asiakasta hahmottamaan tilan toimivuutta. Uuden talon piirustusvaiheessa sisustussuunnittelija voi tehdä yhteistyötä arkkitehdin kanssa ja suunnitella esimerkiksi huoneiden sijoitteluja, kokoja ja kulkuja huoneesta toiseen. Sisustussuunnittelija SI Päivikki Laatio-Harju korostaa, että ratkaisut lähtevät aina asiakkaan tarpeista.

– Tärkein tekijä uuden kodin suunnittelussa on toimivuus. Huoneiden kokoa ja sijoittelua mietittäessä otetaan huomioon perheen tarpeet, sillä esimerkiksi lapsiperheen ja eläkeläispariskunnan toiveet eroavat varmastikin monelta osin toisistaan, Laatio-Harju korostaa.

Toimivuuden lisäksi huomioidaan myös asiakkaan omat mieltymykset ja harrastukset. Hyvin toimiva koti ei riitä, vaan siellä täytyy myös viihtyä. Kotien tyylit vaihtelevat minimalistisesta kartanomaiseen.

– Koti koetaan nykypäivänä yhä enemmän persoonan jatkeeksi, jonka tulisi kuvata asukkaiden elämäntapaa. Pyrin haastattelemalla ja erilaisilla lehtileikkeillä hahmottamaan sitä, mitä asukkaat kaipaavat uuteen taloonsa. Ihmiset uskaltavat nykyisin asua ja sisustaa yhä omaehtoisemmin, Laatio-Harju sanoo.

Sisustussuunnittelija hahmottaa tilan

Sisustussuunnittelijan ammattitaidossa korostuu tilan hahmottaminen. Asunnon rakentajan osaaminen ei välttämättä riitä ymmärtämään sitä, miten paperille piirretyt tilat toimivat käytännössä.

– Suunnittelija osaa jo piirustuksesta katsoa, mitä tilaan mahtuu. Jos suunnittelija on alusta asti mukana prosessissa, voidaan välttyä ikäviltä yllätyksiltä rakennusvaiheessa tai taloon jo muutettua. Korjausten tekeminen on huomattavasti edullisempaa suunnittelu- ja piirustusvaiheessa kuin vasta rakennettaessa. Sisustussuunnittelijan käyttö saattaakin säästää rakentajan kustannuksia, Laatio-Harju huomauttaa.

Tilan hahmottamisen lisäksi sisustussuunnittelijaa käytetään yleensä suunnittelemaan kodin kiintokalusteiden ja valaisimien asettelua sekä auttamaan lattiamateriaalien valinnassa ja portaiden sijoittelussa. Keittiö ja pesutilat ovat huoneita, joiden suunnitteluun haetaan yleisimmin apua. Jotkut haluavat suunnittelijalta koko paketin eli myös tekstiilisuunnittelun uuteen kotiin.

– Suurin apu on useimmille jo se, että kiinteät kalusteet saadaan paikoilleen, koska esimerkiksi keittiötä ei voi tehdä pikku hiljaa vuosien mittaan, vaan se täytyy saada kerralla toimivaksi. Tekstiilisisustus on sen sijaan helppo vaihtaa omien mieltymysten mukaan, Laatio-Harju sanoo.

Pesutiloihin ja keittiöön panostetaan

Uuden kodin rakentajat satsaavat Päivikki Laatio-Harjun mukaan erityisesti pesutiloihin ja keittiöön. Vielä kymmenen vuotta sitten pesuhuoneeseen riitti yksi suihku ja paikka pesukoneelle, mutta nyt vaatimukset ovat kasvaneet.

– Nykyrakentajat haluavat suurempia kylpyhuoneita ja niihin erilaisia persoonallisia ratkaisuja. Pesukone ei uusimmissa kodeissa sijaitse enää kylpyhuoneessa, vaan useimmissa kodeissa on erillinen kodinhoitohuone, Laatio-Harju kertoo.

Keittiöihin panostamisessa näkyy ruuanlaiton uusi arvonnousu. Keittiöiden koneistukseen ja tilaan sovittamiseen satsataan, mutta samalla keittiö halutaan Laatio-Harjun mukaan säilyttää paikkana, jossa voidaan viihtyä ruokaillen ja yhteistä aikaa viettäen.

Laattaa, lasia ja tummaa puuta

Materiaalien valinnassa suunnittelijan apu on huomattava, sillä liikkeet ovat nykyisin pullollaan erilaisia vaihtoehtoja. Amatöörirakentajan ei tarvitse tutustua kaikkeen tarjolla olevaan, vaan suunnittelija voi rajata vaihtoehdot sopiviin. Samalla voidaan varmistaa se, että sisustuksesta syntyy yhtenäinen kokonaisuus, jonka osat eivät riitele keskenään tyylillisesti.

Monenlaista materiaalia on tarjolla ja myös käytetään sisustuksessa. Tietyt materiaalit ovat kuitenkin erityisen suosittuja kodin sisustuksessa tällä hetkellä.

– Keittiöissä käytetään nykyisin paljon tummaa puuta. Lisäksi suositaan erilaisia metalliaiheita ja laseja, joita näkyy myös seinä- ja lattiapinnoissa. Kivi sen sijaan on väistymässä ja sen tilalle ovat nousseet laatat, joita käytetään paljon monipuolisemmin kuin aikaisemmin. Laattapintoja on paljon esimerkiksi erilaisissa välitiloissa kuten eteisissä ja aulatiloissa, Laatio-Harju kertoo.

Suunnittelijaa ilahduttaa se, että nykyisin sisustuksessa uskalletaan käyttää enemmän värejä.

– Vielä vuosikymmen sitten yleisin sisustusväri oli valkoinen, jota käytettiin laajasti muun muassa seinäpinnoissa. Nykyisin rakentajat ja sisustajat hakevat väreillä ilmettä kotiin. Suuret väripinnat ja erilaisten sävyjen käyttö on hyvin yleistä nykykodeissa, Laatio-Harju iloitsee.

  • Lisätietoja:
  • www.sisustussuunnittelijat.com
  • Teksti: Tiina Pohjois-Koivisto / Mediafocus.
  • Kuvat: Laattapiste, Marsaana: Gorenje ja Keittiömaailma, Tikkurila

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja