Ammattilainen neuvoo: Näitä sieniä kannattaa vielä metsästää

Sienestyskausi on jo ehtinyt pitkälle, mutta sienestäjän ei silti tarvitse vielä luovuttaa. Ammattilainen kertoo, mitä sieniä kannattaa metsästää, ja mistä niitä löytää.

Metsäntutkimuslaitos Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo kertoo sienisadon olleen Suomessa tänä syksynä normaalia pienempi. Sienestäjälle löytyy kuitenkin saalista, mikäli sitä jaksaa etsiä.

– Ruokasienten osalta tämä vuosi on ollut vaihteleva ja korkeintaan keskinkertainen. Aina sieniä kuitenkin löytyy, riippuu siitä, kuinka aktiivisesti niitä jaksaa etsiä, Salo muistuttaa.

Monen ruokasienen osalta sienestyskausi on jo ohi, mutta esimerkiksi tatteja, rouskuja, suppilovahveroita ja hallavahakkaita kannattaa vielä etsiä. Kangasmetsistä saattaa löytää vielä myös viini- ja sillihaperoita.

– Tattien pääsatokausi on elo-syyskuussa. Herkkutatteja voi etsiä kuusimetsistä ja männynherkkutatteja mäntykankailta. Kantarelleja löytyy koivuvaltaisista sekametsistä. Haaparouskuja on esiintynyt vähän, mutta varttuneista kuusimetsistä niitä kannattaa etsiä, Salo selittää.

Keskity suppilovahveroihin

Tällä hetkellä kannattaa Salon mukaan keskittyä erityisesti suppilovahveroiden poimimiseen.

– Suppilovahverokausi on juuri tällä hetkellä meneillään. Niitä löytyy Etelä-Suomessa paksusammal-kuusikoista, mutta nuorista kasvatusmetsistä ja avohakkuualueilta niitä ei sen sijaan kannata etsiä. Kaiken kaikkiaan ruokasienet viihtyvät varttuneissa mänty- ja kuusimetsissä, Salo neuvoo.

Salo vinkkaa vielä lopuksi, että loppusyksystä sienestäjän kannattaa kiinnittää huomiota myös suomalaisille suhteellisen tuntemattomaan hallavahakkaseen.

– Hallavahakas on syksyn myöhäisimpiä sienilajeja, sillä itiöemät nousevat vasta yöpakkasten jälkeen. Sienestämistä kannattaa aina harrastaa, vaikka sienikausi onkin tänä vuonna ollut melko huono esimerkiksi tattien ja rouskujen osalta. Jos lämmintä syksyä riittää, voi sienestyskausi kuitenkin jatkua marraskuulle asti, Salo lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja