Mainos

Amerikkalaistoimittajan mestannut puhui lontoolaisaksentilla

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön netissä julkaisema video siepatun amerikkalaistoimittajan mestauksesta on hätkähdyttänyt maailmaa.  

Yhdysvallat vahvistaa, että äärijärjestö Isisin julkaisema mestausvideo on aito. Maan kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoo, että tutkimukset ovat varmistaneet videon aitouden.  

Videolla surmataan amerikkalaistoimittaja James Foley, joka katosi kaksi vuotta sitten Syyriassa. Järjestön mukaan Foleyn mestaus on kosto siitä, että presidentti Barack Obama on määrännyt Yhdysvaltain ilmavoimat iskemään Isis-taistelijoita vastaan Pohjois-Irakissa.  

Järjestö ilmoitti surmaavansa myös toisen hallussaan olevan amerikkalaistoimittajan Steven Sotloffin, jos Yhdysvallat jatkaa ilmaiskuja.  

Yhdysvallat on viime viikkoina tukenut ilmaiskuin kurdeja ja Irakin hallituksen joukkoja, jotka taistelevat jihadisteja vastan. Ilmaiskujen avulla joukot ovat onnistuneet valtaamaan takaisin muun muassa strategisesti tärkeän Mosulin padon Pohjois-Irakissa.  

Foley siepattiin Pohjois-Syyriassa marraskuussa 2012. Hän on raportoinut Lähi-idän tapahtumista muun muassa uutistoimisto AFP:lle.  

– Emme ole koskaan olleet ylpeämpiä pojastamme Jimistä. Hän antoi elämänsä yrittäessään kertoa maailmalle Syyrian kansan kärsimyksistä, Foleyn äiti Diane kirjoitti Facebookissa.  
  
"Brittitaistelijat julmimpia"
  
Sekä Ranskassa että Saksassa mestaus tuomittiin barbaarimaiseksi. Britanniassa huomiota herätti se, että naamioitunut mestaaja puhuu videolla englantia lontoolaisella aksentilla.  

Video sai pääministeri David Cameronin keskeyttämään kesälomansa Lounais-Englannissa ja palaamaan Lontooseen. Hänen kerrottiin pitävän ulkoministeri Philip Hammondin ja korkeiden virkamiesten kanssa kokouksen Isis-järjestön uhasta Britannialle.  

Brittilähteiden mukaan järjestön riveissä taistelee noin 400 brittiläistaustaista äärimuslimia.  

Syyriaan ja Irakiin lähteneitä jihadisteja on pidetty lännessä suurena turvallisuusuhkana, sillä taistelukokemusta hankkineiden radikaalien on pelätty syyllistyvän myöhemmin terroritekoihin länsimaissa.  

Lontoolaisen jihadismitutkijan Shiraz Maherin mukaan brittitaustaiset taistelijat ovat merkittävässä roolissa äärijärjestössä.  

-Brittitaistelijat ovat toimineet itsemurhapommittajina ja mestaajina. Valitettavasti he kuuluvat järjestön julmimpiin ja kiihkeimpiin taistelijoihin, Maher sanoi BBC:lle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.