Allerginen, näin nukut yösi paremmin

Uni maistuu paremmalta puhtaissa lakanoissa ja siistissä huoneessa, mutta siitepölyallergiasta kärsivälle se on pakollista, mikäli haluaa nukkua yönsä rauhassa. Siitepöly kun kantautuu nopeasti myös sisätiloihin.

Jotta allergiaoireet vaivaisivat mahdollisimman vähän yöaikaan, kannattaa makuuhuoneen puhtauteen kiinnittää erityistä huomiota. Petauspatjan päällinen kannattaa pestä, sekä käydä tamppaavalla imurilla läpi koko patja.

Suihkussa käynti ennen nukkumaanmenoa kannattaa, sillä se huuhtelee pois hiuksilta ja iholta päivän aikana kertyneen pölyn. Myös siivoustahdin tiivistäminen kannattaa.

Yöllisiä allergiaoireita varten kannattaa varata sängyn viereen myös vesilasi, johon on sekoitettu auringonhattu-uutetta. Se voi joissain tapauksissa helpottaa oloa.

Uni maistuu puhtaassa huoneessa

Pitkinä ja valoisina kesäpäivinä tulee helposti oltua liikkeellä iltaan asti. Silloin yöllä pitää saada kunnolliset unet, jotta päivällä jaksaa olla aktiivinen. Keväällä kannattaa tarkistaa, että makuuhuone tarjoaa yöunille parhaat mahdolliset olosuhteet.

Ykkösasia makuuhuoneen viihtyisyydessä on tietysti säännöllinen siivoaminen. Se karkottaa sekä siitepölyn että huonepölyn ja tekee makuuhuoneesta ihanan raikkaan.

– Tyynyyn ja tyynyliinaan kertyy kesällä eniten siitepölyä, joten niitä on hyvä siivota erityisen huolellisesti. Jos yleensä vaihtaa lakanat kerran viikossa, kesällä kannattaa vaihtaa kahdesti viikossa, neuvoo ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.

Unien turvaamiseksi makuuhuoneesta on hyvä siivota piiloon tai kokonaan pois virikkeitä aiheuttavat esineet. Esimerkiksi pyykkikorin paikka on jossain muualla kuin makkarin nurkassa, ja tietokonekin kannattaa laittaa illalla kaappiin. Viimeisen silauksen antaa valaistuksen sääteleminen.

– Kesällä illat ja yöt ovat niin valoisia, että on tärkeää saada makuuhuone tarpeeksi pimeäksi. Sälekaihtimet eivät oikein riitä vaan siihen vaaditaan pimennysverhot. Näin edes aamuaurinko ei pääse herättämään liian ajoissa, vaan ihanista aamu-unista voidaan nauttia rauhassa.

Kuvat: Shutterstock

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja