Mainos

Albaanit ja KFOR kahakoivat Mitrovicassa

KFOR-joukot estivät tänään osaa liki 30 000 albaanin suuruiseksi paisuneesta mielenosoittajajoukosta ylittämästä Mitrovican kaupunkia jakavaa siltaa ampumalla kyynelkaasukranaatteja ja varoituslaukauksia sekä tukkimalla sillan panssariajoneuvoillaan. Useita albaaneja loukkaantui tulituksessa.

Marssi Mitrovicassa

Osa Ibarjoen vastarannalle kerääntyneistä serbeistä pakeni tilanteen käydessä uhkaavaksi ja osa puolestaan alkoi vahvistaa asemiaan. Alun perin mielenosoittajia ei ollut edes tarkoitus päästää kaupunkiin, vaan heidät piti pysäyttää Vucitrnin kaupunkiin, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Mitrovican eteläpuolella. Mielenosoittajat kuitenkin murtautuivat läpi rauhanturvaajien muodostamasta ketjusta ja jatkoivat kaupunkiin. Mielenosoittajajoukko lähti marssille maanantaiaamuna Kosovon pääkaupungista Pristinasta kohti Mitrovicaa.

Marssijat protestoivat Mitrovican jakoa serbi- ja albaanivyöhykkeisiin. Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin Mitrovican jaon lopettamista sekä Naton, Yhdysvaltojen, Britannian ja Albanian lippuja. Marssijoita saattoivat KFOR-joukkojen ajoneuvot. Useita kilometrejä pitkäksi letkaksi venynyttä kulkuetta valvoi ilmasta kaksi helikopteria. Pristinassa jaetuissa lentolehtisissä ihmisiä kehotettiin ottamaan osaa marssiin "Kosovon puolesta".

-Vaikka KFOR-joukkojen perustamisesta on kulunut jo kahdeksan kuukautta, serbirikolliset kontrolloivat yhä osaa maastamme. He ovat viime päivinä aloittaneet kampanjan ajaakseen Pohjois-Mitrovican albaanit kodeistaan, lehtisessä sanottiin.
-Tämä on viimeinen kerta, kun serbit vainoavat ja tappavat albaaneja Mitrovicassa. Olimme pakotettuja kokoontumaan tänne tänään näyttääksemme, että aiomme todella ratkaista Mitrovican ongelman, sanoi yksi mielenosoittajista, 45-vuotias Feta Jakupi. Ainakin yhdeksän ihmistä on saanut surmansa ja 20 haavoittunut Mitrovicassa tässä kuussa puhjenneissa väkivaltaisuuksissa.

Aseiden etsintä lopetettiin

Tänään raivostuneet serbit kivittivät amerikkalaisia ja saksalaisia sotilaita syyttäen heitä aggressiivisesta käytöksestä kotietsintöjen aikana. Rauhanturvaajat ovat koko viikonlopun etsineet laittomia aseita tekemällä kotietsintöjä. Mitrovican rauhanturvajoukkoja komentava ranskalainen kenraali ilmoitti myöhemmin maanantaina, että aseiden etsintä on saatu tältä erää loppuun.

-Olemme etsineet kaikilta haluamiltamme sektoreilta. Mutta tämä ei tarkoita sitä, ettenkö voisi määrätä etsintöjä jatkettavaksi heti, jos aihetta ilmenee, sanoi kenraali Pierre de Saqui de Sannes. KFOR-joukkojen tiedottaja ilmoitti aiemmin maanantaina, että etsinnät saattavat jatkua useita päiviä. Sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson puolestaan tyrmäsi tänään väitteet, joiden mukaan Mitrovican ranskalaisiin KFOR-joukkoihin olisi otettu muiden maiden sotilaita sen vuoksi, että ranskalaiset ovat liian serbimielisiä.

-Tässä ei ole kysymys rauhanturvaajien valitsemisesta. Ideana oli alunperinkin, että joukot olisivat liikkuvia ja niitä voitaisiin siirrellä tarpeen mukaan alueelta toiselle, Robertson perusteli tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
Washington Post -lehti julkaisi viime viikolla tiedon, jossa se kertoi Mitrovican YK-poliisilähteitä lainaten, että ranskalaiset rauhanturvaajat ovat epäonnistuneet albaanien ja serbien välisten väkivaltaisuuksien hillitsemisessä.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.