Älä tyydy huonoon seksielämään – nappaa avuksi seksuaaliterapeutin viisi uudenvuodenlupausta

Jos vuoden alku on sinullekin elämänmuutosten aikaa, mikset ottaisi myös seksielämääsi muutoslistalle? Seksuaaliterapeutti kertoo muutaman uudenvuodenlupauksen, jotka kannattaisi antaa itselleen vuodelle 2019, jos mielii muuttaa seksielämänsä paremmaksi.

Huonoon tai olemattomaan seksielämään ei kannattaisi tyytyä, onhan seksillä tutkitusti monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Seksi sekä siihen liittyvä läheisyys ja hellyys lisäävät myös esimerkiksi monien hormoneiden tuotantoa.

– Seksi saa esimerkiksi mielihyvähormoneiksi kutsuttujen endorfiinin ja oksitosiinin virtaamaan kropassamme. Endorfiini antaa iloa ja energiaa sekä vähentää kipuja. Oksitosiini puolestaan vaikuttaa verenpaineeseen ja vähentää stressiä, kertoo Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Lavikainen muistuttaa, että tyytyväisyys seksielämässä heijastuu myös parisuhteeseen, kun kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne kasvavat. Onkin siis monia hyviä syitä sille, miksi seksielämään kannattaisi panostaa.

– On myös hyvä muistaa, että parisuhteen seksielämä ei ole irrallinen osa-alue muusta parisuhde-elämästä. Hyvän seksielämän perusta luodaan arjessa turvallisuuden, läheisyyden ja toisen huomioimisen kautta. Kun nämä asiat ovat kunnossa, kannattaa seksielämään panostaa ja antaa itselleen jokin seuraavista lupauksista nyt vuoden alussa, Lavikainen kannustaa.

Viisi lupausta seksielämään

1. Lupaan huolehtia säännöllisistä orgasmeista – yksin tai yhdessä kumppanin kanssa

Tutkimusten mukaan säännölliset orgasmit vähentävät miesten eturauhassyövän riskiä. Naisilla seksi ja orgasmit auttavat myös vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Orgasmi takaa hyvät yöunet, lisää luovuutta ja kohottaa itsetuntoa, sekä vähentää masentuneisuutta. Säännölliset orgasmit tuovat siis paljon iloa ja hyviä asioita elämään niin naisilla kuin miehilläkin.

Toiset saavuttavat orgasmin helpommin sooloseksissä kuin kumppanin kanssa. Seksuaaliterapeutti muistuttaakin, ettei masturbointiakaan kannata unohtaa – edes parisuhteessa. 

2. Lupaan kuunnella kumppanini toiveita ja kertoa hänelle omistani

Rehellisyys on aikuisen ihmisen rohkeutta. Mieti ensin itse, mitä haluat ja keskustele aiheesta kumppanin kanssa. Seksi on hyvin intiimi asia, joten voi olla vaikeaa ottaa asiaa esille kumppanin kanssa.

Lavikaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö seksistä keskustelemiseen on se, että seksiä harrastetaan sängyssä, mutta siitä puhutaan muualla kuin sängyssä. Kannattaa luottaa siihen, että sinun nautintosi kiinnostaa kumppaniasi, sillä toisen nautinto kiinnostaa tutkitusti sekä miehiä ja naisia ja on monille jopa tärkein asia seksissä. Voit kysyä kumppaniltasi vaikka ihan suoraan: miten voisin saada sinut tänä vuonna nauttimaan seksistä vielä enemmän?

3. Lupaan ehdottaa kumppanilleni jotain uutta

Ihmiset muuttuvat ja niin tekevät myös toiveet seksin suhteen. Se, mikä on kymmenen vuotta sitten toiminut ja ollut tyydyttävää, ei välttämättä ole sitä enää. Uusia asioita, joita voit ehdottaa, ovat esimerkiksi erilainen esileikki tai monipuolisemmat seksitavat.

Pohtikaa yhdessä löytääksenne molemmille sopivat tavat ja keinot. Lavikainen muistuttaa, että parisuhteen tyydyttävä seksielämä on kahden kauppa eli molemmat voivat tehdä kompromisseja toisen hyväksi.

Keskusteluun ei kannata lähteä ongelmalähtöisesti, vaan uteliaalla mielellä ilon kautta. Esimerkiksi liukuvoiteen käyttöä voi ehdottaa, vaikka seksielämässä ei olisikaan mitään ongelmia, seksuaaliterapeutti ehdottaa.

4. Lupaan järjestää aikaa seksille

Jos tuntuu siltä, että seksille on haastavaa löytää aikaa, seksihetken voi laittaa kalenteriin. Toisilla suunnitelmallisuus toimii ja toisilla ei. Kokeilkaa kumppanin kanssa, voisiko teillä olla säännöllisen saunavuoron lisäksi myös säännöllinen seksivuoro. Säännöllinen seksi pitää usein myös halut korkeammalla, Lavikainen vinkkaa.

5. Lupaan suhtautua seksiin leikkisämmin

Nautinnon lisääminen ja elämänmuutokset onnistuvat harvoin ryppyotsaisesti suorittamalla. Jo pelkästään avoin ja rehellinen keskustelu seksistä lisäävät kumppaneiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos puolestaan päädytte kokeilemaan uusia asioita, niin leikkimielisyyden avulla voitte todeta hymyssä suin, että tämä juttu ei ollutkaan tarkoitettu meille. Kun seksielämään ei suhtaudu liian vakavasti, voi olla helpompaa esimerkiksi roolileikin varjolla ohjata kumppania koskettamaan juuri oikeita paikkoja.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja