Älä mielistele! Näitä asioita ei kannata sanoa työhaastattelussa

On asioita, joita ei Business Insiderin mukaan kannata sanoa ääneen työhaastattelun aikana – ellei halua saada mielistelijän leimaa otsaansa.

Työhaastattelu on jännittävä ja hermostuttava tilanne. Tavallisesti työnhakija törmää haastattelun edetessä tilanteisiin, joissa hänen tulee vakuuttavasti perustella, miksi juuri hänet tulisi valita, ja miksi hän on ylipäätään kiinnostunut auki olevasta paikasta.

Vaikka työnhakija haluaakin antaa itsestään mahdollisimman hyvän kuvan, kannattaa jättää mielistely ja kehut kotiin haastattelun ajaksi. 

1. ”Näytätpäs todella hyvältä tänään”

Vaikka kohteliaisuudet ovatkin kivoja, työhaastattelu ei ole oikea paikka niille. Kehumalla haastattelijan vaatetusta tai ulkonäköä hän saattaa ottaa kehun mielistelynä. Kohteliaisuus saattaa luoda haastatteluun kiusallisen ilmapiirin – etenkin, jos yksittäinen kehu tulee täysin puskista ilman asiayhteyttä.

Haastattelija ei ole ensisijaisesti kiinnostunut siitä, mitä mieltä työnhakija on hänen ulkoisesta habituksestaan vaan siitä, mitä työnhakijalla on tarjottavanaan yritykselle.

Pysy siis aiheessa ja jätä kehut myöhemmälle.

2. ”Tämä yritys on täydellinen”

Kuten sanotaan, kehitys loppuu tyytyväisyyteen, eikä kukaan meistä ole täydellinen. Tavallisesti työhön halutaan palkata henkilö, joka vie omalta osaltaan yritystä eteenpäin. Tuoreet näkemykset ja toteutuskelpoiset ideat ovat aina tervetulleita.

Työnantajat eivät halua palkata mielistelijöitä, jotka vain puhuvat, he haluavat palkata henkilön, joka myös toteuttaa asiat käytännössä.

3. ”Kilpaileva yritys ei ole mitään verrattuna teihin”

Tällainen toteamus antaa vaikutelman siitä, että työnhakija haluaa mielistellä haastattelijaansa. Jos taas työnhakija aidosti on sitä mieltä, että yritys on alansa paras, hänen täytyy osata kertoa, miksi näin on.

Työnantaja on myös kiinnostunut siitä, miten työntekijä haluaisi kehittää yrityksen toimintaa entistäkin paremmaksi tai millä keinoin hän auttaisi yritystä pääsemään sille asetettuihin tavoitteisiin.

4. ”Tuonko kahvia sinullekin?”

Sen sijaan, että työnhakija tuo mukanaan kahvia tai muita lahjuksia, työhaastatteluun kannattaa varustautua tilanteen vaatimalla tavalla. Tavallisesti riittää, että työnhakija saapuu haastateltavaksi omana itsenään mahdollisesti ansioluettelon kera.

Ei myöskään ole pahitteeksi, jos työnhakija on perehtynyt yritykseen ennakkoon ja on laatinut kysymyksiä yritykseen jha haettavaan työtehtävään liittyen.

5. ”Olisi unelmieni täyttymys olla töissä täällä”

Saattaa hyvin ollakin, että hakemasi työ on juuri se, mistä olet aina haaveksinut. Siitäkin huolimatta, sen sijaan, että työtekijä kehuu yritystä unelmiensa työpaikaksi, hänen kannattaa miettiä konkreettisia syitä tokaisulleen – mikä tekee yrityksestä unelmien täyttymyksen? Mikä tekee siitä paremman sen kilpailijoihin verrattuna?

Perusteltu vastaus viestittää haastattelijalle, ettei työnhakijan kehaisu ole pelkkää sanahelinää, vaan että työnhakija on aidosti perehtynyt yrityksen toimintaan ja hakemaansa työhön.

6. ”Näen itseni täällä myös 10 vuoden päästä”

Haastattelija on usein kiinnostunut työnhakijan tulevaisuudensuunnitelmista. Ei ole ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen kerta, kun työhaastattelussa kysytään 5- tai 10-vuotissunnitelman perään.

Usko tai älä, työnhakijan ajatukset oman työuran ja elämän suhteen kertovat hänestä ihmisenä todella paljon. Tulevaisuudensuunnitelmat voivat antaa viitteitä esimerkiksi kunnianhimosta ja tavoitteellisuudesta – siis hyvistä työelämän avuista.

Vaikka työnhakija kokisikin olevansa luotettava työntekijä, kukaan työnantaja ei oleta, että hän työskentelisi yrityksessä lopun elämäänsä. Nykypäivänä ihmiset eivät luo työuraansa vain yhden työnantajan leivissä – uskalla siis unelmoida!

8. ”Minua sanotaan työnarkomaaniksi”

Kunnianhimo ja korkea työmoraali ovat arvostettuja asioita, mutta jos elämä rakentuu pelkästään työn ympärille, tilanne ei välttämättä ole kaikkein optimaalisin.

Kaikki haluavat tehdä työtä, josta pitävät, mutta myös mieleinen vapaa-aika on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia.

Nykyisin monilla työpaikoilla kiinnitetään aiempaa tarkempaa huomiota työntekijöiden palautumiseen. Lepo on ensisijaisen tärkeää työntekijöiden tehokkuuden ja jaksamisen kannalta.

Harrasta ja kerro harrastuksistasi myös työhaastattelussa!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat