Älä ole "nopea oppimaan" – tässä neuvot työhakemukseen

Koska työnhakijoita on runsaasti, on tärkeää räätälöidä työhakemus hakemaansa paikkaa varten. Sen sijaan, että kehuisi nopealla oppimiskyvyllään, kannattaa antaa konkreettisia esimerkkejä!

”Olen kiva. Ja mukava. Ja opin nopeasti!”

No, niin monet muutkin.

Suuri osa työpaikoista ei koskaan tule julkiseen hakuun. Tällaisia töitä kutsutaan piilotyöpaikoiksi. Piileskelevän työn voi onnista nappaamaan itselleen, jos on oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ja osaa myydä itsensä ja osaamisensa yritykselle. Siksi olisikin tärkeää räätälöidä työhakemus varta vasten siihen yritykseen, johon on hakemuksen lähettämässä.

Uravalmentaja ja työvalmentaja Anneli Nahkola Työvalmennus Futuuri Oy:stä muistuttaa, etteivät geneeriset korulauseet tee työhakemuksesta persoonallista.

– En tiedä, kuinka paljon ”olen nopea oppimaan” kertoo ihmisen oikeasta osaamisesta. Ehdotan kertomaan konkreettisia esimerkkejä siitä, millä tavalla se näkyy, että on ahkera tai päämäärätietoinen työssään. Tuo konkreettisten esimerkkien kautta omaa osaamista esiin ja osoita, missä oma osaaminen näkyy.

Sen sijaan, että kehuisi nopealla oppimiskyvyllään, voisi siis antaa konkreettisia esimerkkejä: opin käyttämään tätä ohjelmistoa viikossa, opettelin itse kuvaajaksi, tunnen harrastukseni vuoksi auton moottorin jo läpikotaisin!

Uranus Oy:n liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen kehottaa kirjoittamaan itsestään rehellisesti ja avoimesti. Vaikka perinteiset latteudet kannattaa jättää pois, liikaa ei kannata stressata.

– En usko, että yksikään hakemus on siihen kosahtanut, jos sinne on kirjoittanut "olen nopea oppimaan", jos aidosti on nopea oppimaan! En usko siihen, että jokaista lausetta pitää tuskan kanssa vääntää kaunokirjallisuuden helmeksi, ettei lause vain ole samanlainen kuin jollakulla toisella, Miettinen toteaa.

– Mutta ettei hakemus myöskään olisi ihan korninpuoleinen teennäisten lauseiden kokoelma. Jos tuntuu vaikealta vaikka kehua itseään, niin antaa muiden kehua esimerkiksi sitaateilla. Jos on suosittelijoita, ja heiltä on saatu tietoja, tai antaa asiakkaiden kertoa, hän jatkaa.

Minkä takia juuri minä pystyn tuomaan lisäarvoa?

Miettinen kannustaa ottamaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa osaa oman alan keskusteluihin. Samalla voi tuoda esiin omaa osaamistaan ja persoonaansa. Kun yritystä sitten lähestyy avoimella hakemuksella, asiantuntemuksen tulee paistaa läpi.

–  Hakemuksesta käy ilmi, että olen ymmärtänyt ja miettinyt teidän tilannettanne. Tuo esiin ne kärjet omasta osaamisestaan ja kokemuksestaan: minkä takia juuri minä olisin tähän paikkaan se, joka pystyy tuomaan lisäarvoa? Viesti ja hakemus osoittavat, että olen oikeasti selvillä yrityksestä ja koen, että minulla on sinne persoonallista annettavaa, Miettinen kuvaa.

Annettava – mitä se on?

Jos osaamista on kertynyt paljon, kaikkea ei tarvitse listata. Huippukokkia etsivä työnantaja tuskin välittää kuuden vuoden takaisesta kesätyöstäsi lastenhoitajana tai lehdenjakajana.

Räätälöintiä voi tehdä osaamisen, kokemuksen ja motivaation suhteen niin, että hakemus esittelee haettavan työn kannalta olennaisimmat asiat.

– Kun nämä asiat paistavat (hakemuksesta), silloin tulee vakavasti otetuksi ja harkituksi. Ei se tietenkään takaa töihin pääsyä, koska yrityksen täyttä tilannetta ei voi tietää ulkopuolelta, Miettinen kuvaa.

Tarvitseeko työpäiväsi vähän lisäpuhtia?


Lue myös:

    Uusimmat