7 vaikeinta kysymystä työhaastattelussa – näin vastaat munaamatta: "Älä koskaan sano..."

Toimitko näillä tavoilla? Voit olla varma, että ihmiset vihaavat sinua 1:24
Toimitko näillä tavoilla? Voit olla varma, että ihmiset vihaavat sinua!

Työhaastattelussa esitettäviin kysymyksiin kannattaa miettiä vastaukset etukäteen, jos mielii saada tavoittelemansa paikan.

Työpaikan etsiminen on harvan mielestä kaikkein miellyttävintä touhua. Ensin pitäisi kehua itseään maasta taivaisiin työhakemuksessa. Jos kutsu käy työhaastatteluun, alkaa jännittäminen. Onneksi jännittämistä voi lievittää valmistautumalla haastatteluun kunnolla.

Haastattelua varten kannattaa tutustua tarkemmin yritykseen esimerkiksi sosiaalisen median avulla. Lisäksi haastattelijoiden esittämiin kinkkisiin kysymyksiin kannattaa varautua etukäteen miettimällä niihin sopivat vastaukset.

Brittilehti The Sun kokosi hankalimmat työhaastattelukysymykset ja vastaukset niihin.

1. Kerro itsestäsi

Kysymys voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Avaajana toimivan kysymyksen tarkoitus on antaa haastateltavalle mahdollisuus näyttää, että hän sopii haettuun tehtävään ja yritykseen, talouspsykologi ja työnohjaaja Naeema Pasha Henley Business School -korkeakoulusta kertoo The Sunille.

– Kokemukseni mukaan jopa puolet hakijoista horjuu tässä ensimmäisessä kysymyksessä, joten suunnitteleminen etukäteen kannattaa. Nimeä itsestäsi kolme asiaa, jotka osoittavat sinun olevan hyödyllinen tehtävän kannalta, Pasha sanoo.

Erityisen huono tapa vastata kysymykseen on referoida ansioluetteloaan tai kertoa liikaa yksityiselämästään. Toiston ja jaarittelun sijaan minuutin mittainen tiivistys osaamisesta ja kokemuksesta on sopiva tapa, jolla hakija voi kertoa itsestään haastattelijoille.

2. Mikä on suurin vahvuutesi?

Kysymykseen kannattaa vastata ”näytä, älä kerro” -taktiikalla. Vahvuuksiksi kannattaa miettiä taitoja, joiden tietää olevan olennaisia haetun tehtävän kannalta, ja miettiä, miten osoittaa ne todeksi. Apuna voi käyttää aiempia työpaikkoja: mitkä taidot ovat edesauttaneet siellä pärjäämistä?

Vahvuuksien nimeäminen on myös hyvä väli alleviivata nöyryyttä.

– On aina hyvä kiertää vastaus sanomalla, että tiedät sinulla olevan paljon opittavaa ja uskovasi voivasi saavuttaa riittävät kyvyt oikealla tuella, esiintymisvalmentaja Patrick Barr sanoo.

3. Mitä tuot tähän tehtävään?

Oikea kysymys on, miksi hakija pitäisi palkita tehtävään. Kysymystä varten olisi syytä miettiä etukäteen, mikä tekee juuri hakijasta erityisen ja muista erottuvan. Esimerkiksi tietoisuus tuoreimmista alan trendeistä on syytä mainita tässä kohdin haastattelua.

Hakijan intohimoisuus alaa kohtaan sekä halukkuus tehdä töitä työkuvauksen ulkopuolelta ovat ehdottomasti vahvuuksia.

4. Mikä on suurin heikkoutesi?

Kysymyksen on tarkoitus mitata hakijan kykyä itsetietoisuuteen ja halukkuutta kehittää itseään.

Piilokerskailu, kuten itsensä luonnehtiminen ”liian kiltiksi” tai ”työnarkomaaniksi”, ei todennäköisesti vakuuta haastattelijaa. Sen sijaan heikkoudeksi kannattaa nimetä työhön liittyvä asia, joka on aito, mutta ei työtehtävän kannalta olennainen. Tämän jälkeen on hyvä kertoa, miten aikoo voittaa henkilökohtaisen vaikeutensa.

5. Miksi haluat lopettaa nykyisen työsi?

Vaikka työhönsä olisi kuinka leipiintynyt tahansa, asiaa ei kannata mainita työhaastattelussa. Kielteinen suhtautuminen nykyiseen työnantajaan viestii haastattelijalle olevan vain ajan kysymys, että tunteet siirtyvät uuteen työnantajaan.

– Älä koskaan sano halventavaa kommenttia muista ihmisistä, oli sitten kyseessä nykyinen työnantajasi tai kuka tahansa, Barr sanoo.

Kysymykseen kannattaa vastata positiivisen kautta. Mikä uudessa työtehtävässä on niin mielenkiintoista, että sen vuoksi on valmis jättämään aiemman työnsä?

6. Millaista palkkaa toivot?

Liian alhainen palkkatoive saa hakijan näyttämään epäpätevältä ja liian korkea palkkatoive turhan pätevältä, huomauttaa Rekrytointi.com-sivusto. Ennen työhaastattelua kannattaakin perehtyä siihen, mitä tehtävästä yleisesti maksetaan.

Jos palkkahaarukan tietää tarkasti, ei palkkatoivetta kannata asettaa liian suurelle skaalalle. Mikäli hakija kertoo toivovansa palkkaa esimerkiksi väliltä 2500–3000 euroa, hän sanoo samalla olevansa valmis tekemään töitä pienimmällä mainitsemallaan summalla.

Palkkatoive voi siis käydä hakijaa vastaan. Tämän vuoksi kysymyksen voi yrittää kääntää toisinpäin: onko haastattelijalla itsellään jotain palkkahaarukkaa mielessään?

7. Missä näet itsesi kolmen tai viiden vuoden päästä?

Kysymyksen tarkoituksena on käytännössä selvittää, haluaako hakija sitoutua työpaikkaan ja kehittyä. Haastattelijat voivat kuitenkin kokea epäilyttävänä, jos hakija vastaa haluavansa työskennellä viiden vuoden kuluttua kyseisen yrityksen palveluksessa.

Ammattiin ja uraan liittyvät tavoitteet, kuten johtajuus, mutta myös henkilökohtaiset tavoitteet, kuten uuden kielen oppiminen tai matkailu, ovat hyviä vastauksia. Hakija voi osoittaa samalla olevansa kiinnostunut hakemastaan paikasta kysymällä, ovatko nämä tavoitteet mahdollisia organisaatiossa.

Jos suunnitelmia kolmen tai viiden vuoden päähän ei ole, sen voi myös kertoa rehellisesti ja rauhallisesti kuin kyseessä olisi maailman luonnollisin asia.

Lue myös:

    Uusimmat