TOP 10: Vaikeimmat kysymykset työhaastattelussa – ja parhaimmat vastaukset niihin

Työhaastatteluun valmistautuminen on kaiken a ja o. Listasimme kymmenen haastavinta kysymystä, joita työhaastattelussa saatetaan sinulta kysyä – sekä vastaukset niihin.

Työnhakijan pahin virhe ja perisynti on mennä haastatteluun valmistautumatta. Harva osaa oikeasti vastata kysymyksiin toivotulla tavalla kylmiltään, neuvovat  Academic Work -henkilöstövuokraus -ja rekrytointiyrityksen Consultant Manager  Satu Hakkarainen ja Head of Digital Marketing Maija Ojanperä.

Tutustu yritykseen ainakin pintapuolisesti ja lue työpaikkailmoitus ajatuksella. Analysoi mitä ominaisuuksia ilmoituksessa korostetaan ja mieti etukäteen, mitkä asiat ovat työtehtävässä suoriutumisen kannalta tärkeitä.

Haastattelun aikana keskity kertomaan itsestäsi asioita, jotka ovat haettavan paikan kannalta olennaisia. Älä kerro koko elämäntarinaasi vaan muista pitää vastaukset napakoina. Jos vastaat liian pitkästi, vaarana on, että unohdat kysymyksen ja ajatuksesi alkaa harhailla.

TOP 10: Vaikeimmat kysymykset työhaastattelutilanteessa

 1. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?

Klassinen kysymys, johon on aina yhtä haastava vastata. Mieti jo valmiiksi ennen haastattelua, mitä lisäarvoa tuot osaamisellasi, asenteellasi tai työkokemuksellasi tehtävään? Miten yritys hyötyy sinun palkkaamisestasi?  Mikä juuri sinut erottaa muista hakijoista?

Jokainen hakija toivoo tulevansa valituksi ja on motivoitunut, joten pelkkä motivaation kertominen ja innostus työhön eivät riitä vakuuttamaan rekrytoijaa. Ihminen pystyy vastaanottamaan maksimissaan kolme asiaa kerralla, joten mieti valmiiksi kolme ”myyntiargumenttia” ja tärkeintä vahvuutta, joista kerrot rekrytoijalle.

2. Anna esimerkki tekemästäsi virheestä/erehdyksestä/mokasta.

Tämä kysymys mittaa työnhakijan tietoisuutta omista mahdollisista puutteista ja kehityskohteista esimerkin kautta. Ota rohkeasti vastuuta tapahtuneesta, sillä se kertoo että et ole liian ylpeä oppimaan virheistäsi. Mitä tapahtui? Mitä opit asiasta ja miten se on vaikuttanut sinuun ihmisenä? 

3. Miten työkaverisi tai ystäväsi kuvailisivat sinua?

Tämän kysymyksen avulla työnhakija joutuu miettimään omaa käyttäytymistään muiden silmissä ja pohtii mahdollisesti myös saamaansa palautetta. Rekrytoija voi kysyä myös, mitä suosittelija kertoisi työnhakijasta.

4. Asteikolla 1–10, kuinka paljon tämä työpaikka kiinnostaa sinua?

Jos vastaat tähän muuta kuin 10, muista perustella vastauksesi hyvin.

5. Miksi lopetit edellisen työsi / Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?

Rehellisyys on usein valttia, niin tässäkin. Työttömyys tai irtisanominen on arkipäiväistynyt eikä ole enää potentiaaliselle työnantajalle ”punainen vaate” kuten joskus vuosia aikaisemmin. Vältä kuitenkin entisen pomosi haukkumista tai entisen työnantajasi mustamaalausta, tämä ei anna sinusta hyvää tai luotettavaa kuvaa työntekijänä.

Jos olet vaihtamassa työpaikkaa voit vastata esimerkiksi, että et pääse nykyisessä työssäsi kehittymään toivomallasi tavalla ja kaipaat uusia haasteita. Vielä parempi vaihtoehto on kehua haastattelevaa yritystä – ethän voinut olla hakematta, kun tilaisuus tuli kohdalle.

6. Onko sinulle tärkeämpää työn tulos vai laatu? Miksi?

Tämä kysymys on luonteeltaan muna vai kana- tyylinen kysymys, mutta älä häkelly. Tavoitteena on selvittää miten hyvin osaat priorisoida tehtävän suorittamiseen ja tuloksellisuuteen vaikuttavia tehtäviä. Mieti siis kumpi on työtehtävän kannalta tärkeämpää ja perustele näkemyksesi. Jos haet esimerkiksi taloushallinnon työtä, joka luonnollisesti vaatii tarkkuutta, laatu on usein tärkeämpää. Mutta jos haet vaikka myyntityötä, tuloksellisuus menee laadun edelle tärkeydessä.

7. Minkälaisia ihmisiä arvostat/kadehdit?

Tällä kysymyksellä rekrytoija pyrkii selvittämään työnhakijan aitoja motiiveja ja tavoitteita. Jos esimerkiksi kadehdit henkilöitä jotka ovat nuoresta asti tienneet miksi haluavat tulla isona, rekrytoija voi nähdä tämän merkkinä työnhakijasta, joka ei vielä tarkalleen tiedä mitä haluaa urallaan tehdä. Rekrytoija saattaa myös kysyä kysymyksen nähdäkseen, miten työnhakija reagoi kysymykseen, johon harva hakija on osannut varautua.

8. Mitä haastavaa/uutta ja mitä tuttua näet tässä työtehtävässä?

Jotta työnhakija olisi potentiaalinen tehtävään, hänellä ei tarvitse välttämättä olla kokemusta jokaisesta uuden tehtävän osa-alueesta. Työnhakija voi analysoida tehtävänkuvaa ja pohtia, mitkä osa-alueet ovat jo tuttuja ja mitkä tehtävät vaativat hieman pidempää perehtymistä. Työnhakija voi tehdä vaikutuksen rekrytoijaan myös näyttämällä että on valmis kehittämään taitojaan. Työnhakija voi esimerkiksi kertoa tutustuneensa jo ennen työhaastattelua järjestelmään, joka ei ole vielä hänelle tuttu.

9. Talar du Svenska? How about English?

Rekrytoija saattaa testata kielitaitoasi vaihtamalla kieltä kesken haastattelun, jolloin testataan myös tilanteeseen heittäytymistä ja rohkeutta puhua vieraalla kielellä.

10. Onko sinulla muita rekrytointiprosesseja kesken?

Haetko useampia työtehtäviä samanaikaisesti? Jos olet aktiivinen työnhakija, on luonnollista että sinulla on useita hakuprosesseja samaan aikaan. Kerro tilanteestasi rehellisesti, koska rekrytoijan on tärkeää tietää, kuinka korkealle arvostat kyseisen haun ja missä aikataulussa mahdollisesti etenet muissa hakuprosesseissa. Parhaimmassa tapauksessa rekrytointiprosessi voi nopeutua, jos kerrot myös muiden työnantajien olevan kiinnostunut osaamisestasi.

Kysymykset ja vastaukset: Consultant Manager  Satu Hakkarainen ja Head of Digital Marketing Maija Ojanperä, Academic Work

Lue myös:

    Uusimmat