Älä kaahaa punaisiin liikennevaloihin reikäpäänä: Näin voit säästää selvää rahaa autolla ajaessa

7:54
Autoliiton vinkkivideo: Näin ajat ympäristöystävällisesti ja säästät selvää rahaa!

Autonkäyttötottumusten ja ajotyylin muuttaminen taloudellisemmiksi vähentävät päästöjä ja rahanmenoa, muistuttaa Autoliitto tiedotteessaan.

Suomalaisten autojen keski-ikä on yli 12 vuotta vanha auto, jonka arvo on alle 4000 euroa. Vanhalla autolla voi myös vaikuttaa autoilusta syntyviin päästöihin.

– Yhtä oikotietä polttoainepihiksi kuljettajaksi ei ole vaan autonkäytön ja ajamisen taloudellisuus koostuvat useista palikoista, joista voi valita itselleen sopivimmat. Mitä useamman palikan valitsee, sitä taloudellisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi kuljettajaksi on mahdollisuus kehittyä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo tiedotteessa.

Älä kaahaa punaisiin valoihin

Vesalaisen mukaan ennakointi on yksi suuri tapa omien ajo- ja autonkäyttötapojen muuttamisessa.

– Kaiken A ja O on ennakointi. Punaisiin valoihin ei kannata kiirehtiä seisomaan, vaan nostaa jalka ajoissa kaasulta ja antaa auton rullata moottorijarrutuksella eteenpäin. Tuolloin polttoainetta ei kulu lainkaan, Vesalainen kertoo.

– Liikkeellelähdöissä hetkellinen polttoaineen hetkellinen kulutus on aina hyvin suuri, joten pysähdyksiä ja niistä seuraavia liikkeellelähtöjä kannattaa välttää. Jos punaisiin joutuu kuitenkin pysähtymään, ei autoa kannata koko ajan siirrellä muutamaa kymmentä senttiä kerrallaan eteenpäin, vaan odottaa paikallaan valojen vaihtumista.

Myös auton ylläpidolla on vaikutusta päästöihin. Ajallaan tehdyt huollot, oikeat ohjauskulmat ja sopivat rengaspaineet ovat ekologisen autonkäytön kulmakiviä, Autoliitto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja